U sezoni kvalitetne sveže paprike ne propustite da naučite da spremite lagan specijalitet sa sirom...
Paprika je toliko zastupljena u jelovniku svih balkanskih naroda da je pravo čudo kako je do sada nisu zaštitili kao „nacionalno dobro od visokog značaja”.
Ako se nečim možemo iskreno pohvaliti to je kvalitetna crvena paprika. Svi odredimo po jedan vikend u ovo doba godine za pečenje paprike za zamrzivač, za pripremanje najrazličitijih ajvara, pinđura, ljutenica i drugih đakonija bez kojih se tradicionalna ishrana ne može ni zamisliti. Za one koji žive brzim urbanim životom i koji nemaju uslova da taj jedan vikend posvete zimnici, tržište je popunjeno kvalitetnim industrijskim proizvodima ovog tipa. Stoga barem, priuštite sebi ovaj specijalitet koji se vrlo brzo priprema u rerni.
Sastojci za 4 osobe:
4-5 crvenih paprika, 1 jaje, 150 g Perfetta sira, 2 kašike kisele pavlake, 1 kašika naseckanog peršuna, biber i so.
Priprema:
Rernu zagrejete na 200 stepeni. Paprike operite pa ih nožem razrežite po sredini, tako da peteljka ostane netaknuta, ali im izvadite semenke. Premažite uljem vatrostalnu posudu, složite paprike pa ih pecite dok ne omekšaju. Kada ih izvadite iz rerne, malo ih prohladite, a u međuvremenu napravite nadev.
Stavite Perfeta sir u činiju, izgnječite ga viljuškom, dodajte mu jaje i kiselu pavlaku. Sve dobro promešajte, pa dodajte peršun, so i biber. Paprike oljuštite, malo posolite, rasporedite ih u vatrostalnu posudu, pa u svaku papriku stavite malo nadeva. Vratite ih u rernu na desetak minuta. Poslužite uz sezonsku salatu.