B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Musaka sa sirom

autor: Gomex | 08.01.2021
Musaka sa sirom

Musaka se tradicionalno priprema na Balkanu i Bliskom Istoku, a na zapadu se većinom smatra da je to izvorno grčko jelo.

Grčka musaka pravi se od patlidžana, mlevenog ovčijeg mesa i paradajza, sa prelivom na bazi maslaca i brašna razređenog mlekom ili kiselom pavlakom. U srpskoj, bugarskoj, rumunskoj i bosanskoj kuhinji, musaka se uglavnom pravi sa krompirom umesto patlidžana i zaliva se umućenim jajima.

Musaka

Potrebni sastojci: 

Meso - 500g mlevenog mesa, 1 crveni luk (sitno iseckan), 1 kriška sitno seckanog belog luka , 1dl pasiranog paradajza, 1 šoljica začinske slatke paprika, vegeta, so i biber po ukusu, malo ulja za dinstanje i premaz posude

Preliv - 2 jajeta, pavlaka (180g), 1 ravna kašika glatkog brašna, 3dl mleka, 100g narendanog gauda sira, so i vegeta

Krompir - 1,2kg krompira narezanog na tanke kolutove, 1/2 dl ulja za krompir, vegeta, so i začini po želji

Priprema:

Na malo ulja propržite luk, pa dodajte meso, so, vegetu i biber. Dinstajte dok ne ispari sva tečnost, a zatim dodajte začinsku papriku i pasirani paradajz. Kuvajte još minut-dva. Krompir oljuštite i izrežite na kolutove, dodajte ulje i dobro izmešajte. Za preliv umutite jaja, dodajte pavlaku i umešajte brašno. Sada dodajte mleko, sir i začine, te dobro sjedinite. Namažite vatrostalnu posudu, pa na dno poređajte jednu trećinu krompira. Na to stavite pola smese od mesa. Poređajte drugu trećinu krompira, zatim ostatak mesa i na kraju ostatak krompira. Preliv dobro promešajte, pa sipajte preko pripremljene musake… Malo protresite, kako bi se preliv ravnomerno rasporedio i došao do dna posude. Prekrijte musaku alu-folijom i stavite u zagrejanu rernu. Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta. Skinite alu-foliju i pecite još 15-20 minuta. Musaku isecite na velike kocke i poslužite sa salatom po izboru.