Kiseli kupus je našim precima bio jedna od glavnih zimskih namirnica i izvor vitamina C. Poznato je da je čak i čuveni moreplovac Džejms Kuk svoju posadu hranio kiselim kupusom. To je bila prevencija od skorbuta, opasne bolesti koja se javlja upravo zbog nedostatka pomenutog vitamina.
Na srpskoj trpezi, kiseli kupus je tradicionalna zimska salata i namirnica od koje se spremaju nadaleko čuvena zimska jela. Najpoznatiji su svakako sarma i podvarak.
Sastojci:
2 kg kiselog kupusa, 2dl ulja, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 1 šoljica pirinča, 2 lista lovora, 6 zrna bibera, aleva paprika, mleveni biber, so.
Priprema
Kupus sitno iseckajte i isperite da se malo odsoli. Na zagrejanom ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte iseckani kupus, lovorov list, biber u zrnu, sitno seckani beli luk. Nalijte malo vode, poklopite šerpu i dinstajte. Tokom dinstanja više puta dodajte po malo tople vode. Kad kupus bude mekan, stavite malo aleve paprike, mlevenog bibera, malu šolju opranog pirinča. Po potrebi posolite, promešajte i u rerni zapecite, da kupus dobije tamnu boju i postane potpuno suv.