B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kiseli kupus za srpski podvarak

autor: Gomex | 08.10.2020
Kiseli kupus za srpski podvarak

Kiseli kupus je našim precima bio jedna od glavnih zimskih namirnica i izvor vitamina C. Poznato je da je čak i čuveni moreplovac Džejms Kuk svoju posadu hranio kiselim kupusom. To je bila prevencija od skorbuta, opasne bolesti koja se javlja upravo zbog nedostatka pomenutog vitamina.

Na srpskoj trpezi, kiseli kupus je tradicionalna zimska salata i namirnica od koje se spremaju nadaleko čuvena zimska jela. Najpoznatiji su svakako sarma i podvarak.

Podvarak

Sastojci: 

2 kg kiselog kupusa, 2dl ulja, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 1 šoljica pirinča, 2 lista lovora, 6 zrna bibera, aleva paprika, mleveni biber, so.

Priprema

Kupus sitno iseckajte i isperite da se malo odsoli. Na zagrejanom ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte iseckani kupus, lovorov list, biber u zrnu, sitno seckani beli luk. Nalijte malo vode, poklopite šerpu i dinstajte. Tokom dinstanja više puta dodajte po malo tople vode. Kad kupus bude mekan, stavite malo aleve paprike, mlevenog bibera, malu šolju opranog pirinča. Po potrebi posolite, promešajte i u rerni zapecite, da kupus dobije tamnu boju i postane potpuno suv.