Za razliku od kuvanja, prženja i pečenja u rerni, grilovanjem u posebnom gril tiganju povrće će zadržati sve vitamine i minerale…
Povrće isecite na komade jednake veličine, kako bi se jednako izgrilovalo sa obe strane. Svi komadi treba da budu jednake debljine (ne više od 2 cm). Pre grilovanja, povrće potopite u hladnu vodu na 30 minuta, a nakon toga, da se ne bi lepilo za podlogu, premažite ga maslinovim uljem. Ovakav način pripreme je veoma zdrav i brz.
Sastojci:
plavi patlidžan (1 veći ili 2 manja), crvena paprika (2 komada), tikvice (1 veća ili 2 manje), maslinovo ulje, sir (po ukusu), mirođija, sok od pola limuna, biber i morska-so (po ukusu)
Priprema:
Tikvice isecite na debljinu od oko 1,5 cm. Premažite ih uljem i grilujte sa obe strane. Plavi patlidžan isecite po dužini (ako je manji) ili na krugove (ukoliko je patlidžan veći). Premažite uljem i obostrano grilovati. Paprike isecite po dužini, premažite uljem i grilujte (kao i tikvice i patlidžan). Sok od pola limuna poprskajte preko povrća i dodajte so i biber po ukusu. Prilikom pečenja, gril tiganj premažite kašikom ulja, pa poređajte povrće. Pre svake ture povrća, ponovo premažite tiganj kašikom ulja. Kada je povrće gotovo, poređajte ga na tanjir, pospite mirođijom i rendanim sirom.