B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Gibanica sa kulenom

autor: Gomex | 02.06.2022
Gibanica sa kulenom

Gibanica je pita sa sirom čiji se sastojci i količina određuju po želji. Ona je znak prepoznavanja ovih prostora i nezaobilazna kulinarska ponuda Srbije. Ako se za neko jelo može reći da ga nema nigde osim kod nas, onda je to gibanica. 

U pitanju je vrsta pite koja se pravi uglavnom sa sirom, ali ne sa bilo kojim sirom! Sir “sa pijace” ili  „seljački” sir, kako ga još nazivaju, takođe je specifičnost ovih prostora. Reč je o kravljem siru veoma specifičnog ukusa koji je često nepoznat ljudima koji žive van Balkanskog poluostrva. Dakle, prava gibanica se pravi sa domaćim sirom, korama koje su malo deblje od kora za pitu, jajima, vodom i uljem. Savremena varijanta gibanice ide sa „kupovnim” sitnim ili „švapskim” sirom, a može se obogatiti i drugim interesantnim sastojcima kao što je kulen u našem receptu.Pokušajte i sami…

 Gibanica sa kulenom 

Sastojci: 
500g kora za gibanicu, 300g sira, 100g kulena (može i manje), 3 jajeta, 2dl kisele vode, 1/2 kašičice praška za pecivo, malo soli, 1dl ulja.

Priprema: 
Napravite fil tako što ćete prvo umutiti jaja, dodati sitan sir, naseckani kulen, prašak za pecivo, kiselu vodu. Proverite ukus i po potrebi dosolite. Kore razdvojite, raširite jednu koru kašikom, premažite sa malo ulja, stavite drugu koru, preko nje pripremljen fil i ponovo malo ulja. Preklopite bočne stranice kore prema sredini i motajte kao rolat koji ćete staviti u podmazan pleh. U kafenoj šoljici pomešajte vodu i 1 kašiku ulja i tom tečnošću premažite gibanicu. Pecite dvadesetak minuta na 220 stepeni. Kad je pečena, izvadite iz rerne, prekrijte platnenom salvetom (preko salvete folijom ako volite mekanu pitu). Za hrskavu pitu, prekrijte samo salvetom.