B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Trikovi za lakše peglanje odeće

autor: Gomex | 20.02.2020
Trikovi za lakše peglanje odeće

Pored pranja posuđa, mnogima je peglanje među najomraženijim kućnim poslovima, ali uz ove trikove se to može lako promeniti.

Trikovi za brže i lakše peglanje

Da ubrzate peglanje - stavite aluminijumsku foliju ispod navlake za dasku na kojoj peglate. Folija će reflektovati toplotu, pa ćete dobiti efekat istovremenog peglanja sa obe strane. Možete peglati tkanine koje zahtevaju više temperature, ali i one kojima više prijaju niže temperature.

Gušće tkanine treba peglati prvo iznutra, pa onda spolja. Osetljive tkanine poput poliestera takođe prvo treba okrenuti naizvrat i ispeglati iznutra. Kod košulja prvo peglajte okovratnike, pa rukave, a onda ostatak. 

Peglanje po potrebi

S obzirom da mnogi pribegavaju takozvanom „peglanju po potrebi”, ujutru pre polaska na posao, vadeći suv veš koji je prilično izgužvan direktno iz korpe, imamo preporuku i za ovaj problem. Pripremite rastvor u odnosu 10:1 destilovane vode i omiljenog omekšivača za veš. Sipajte ga u raspršivač i držite ga u blizini daske za peglanje. Komad odeće koji nameravate da ispeglate isprskajte maglom iz raspršivača dok se pegla zagreva. Tkanina će se sama ispravljati pod naletom pegle, a takođe će još dugo odisati mirisom omekšivača.

Što se tiče tvrdokornih mrlja i naslaga na ploči pegle, postoji više načina da to brzo i lako sanirate:

• Na ploču nanesite pastu za zube i dobro istrljajte. Nakon toga prebrišite vlažnom krpom. 

• Još vrućom peglom pređite preko vlažnog peškira ili aluminijumske folije.

• Na novine stavite par kapi biljnog ulja. Pređite peglom preko nje, a zatim preko čistog papira.

• Stavite krupnu so na papir (ili meku staru krpu) i vrelom peglom prelazite lagano. So će se usitniti, a pegla očistiti bez ikakvih posledica.