B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Seckajte hranu na različite načine

autor: Gomex | 20.05.2021
Seckajte hranu na različite načine

Ako ste početnik u kuvanju, sigurno ćete doći u iskušenje da kupite set noževa, ali je teško da ćete koristiti sve noževe koji se u njemu nalaze. Postoji toliko različitih vrsta kuhinjskih noževa da se izbor prilikom kupovine čini kao zaista težak zadatak.

Kuvarski nož

Kuvarski nož (Chef nož) obično je dužine od 20 do 31cm i veruje se da bez njega kuhinja nije kuhinja. Često se naziva francuskim nožem, a karakteriše ga dugačka trouglasta oštrica sa blagom krivinom koja prilikom sečenja svežih začina omogućava pokrete napred i nazad, a takođe pruža stabilnost prilikom primene veće sile. Smatra se pogodnim za rezanje pečenog mesa. 

Nakiri nož

Nakiri nož (satarica) predstavlja jako popularan model noža među japanskim kuvarima. Pogodan je za sečenje, narezivanje i drobljenje. Dužine je do 17cm, što omogućava precizniji rad. Kada kupujete ovaj tip noža, vodite računa da se savršeno uklapa u vašu ruku. Karakterističan je po svom pravougaonom sečivu i jako je zgodan za sitna seckanja, nakon čega veliku površinu noža možete upotrebiti za prenos iseckanih namernica.  

Nož za ljuštenje

Nož za ljuštenje nije obavezan član porodice noževa, jer njegovu funkciju mogu da obave i noževi druge vrste. Ipak, kada je potrebno da ogulite voćku ili izrežete vrlo tanke kriške, ova vrsta je najbolji izbor. Noževi za ljuštenje mogu biti ravni ili nazubljeni. 

Nož za otkoštavanje i filetiranje

Nož za otkoštavanje i filetiranje ima tanko, fleksibilno sečivo osmišljeno za odvajanje velikih delova mesa od kostiju. Obično se nalazi na listi obaveznih alata za studente kulinarstva, ali to definitivno nije nešto što bi svi trebalo da imaju. Osim ako stalno ne odstranjujete meso od kostiju. Ovaj nož se može koristiti i kao nož za filetiranje ribe.

Nož za rezanje tankih komada mesa

Nož za rezanje tankih komada mesa odličan je za sečenje gotove hrane, bilo da je u pitanju pečeno meso, rolat ili salama... Zahvaljujući svom užem sečivu, hrana se neće lepiti za nož i svaki komad će biti savršeno ravan i precizan.