B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Rashladite svoje kućne ljubimce

autor: Gomex | 01.07.2021
Rashladite svoje kućne ljubimce

Napokon smo dočekali leto, ali dok mi uživamo, moglo bi se reći da našim ljubimcima visoke temperature uopšte ne prijaju. Oni su podložni toplotnom udaru i zbog toga vlasnici moraju biti posebno pažljivi tokom najtoplijih dana u godini…

Mačke su osetljive na jako sunce

Mačke se većim delom same brinu o svojoj telesnoj temperaturi, ali su prilično osetljive na jako sunce i mogu zadobiti opasne opekotine i rane, najčešće po ušima i glavi. Tokom paklenih vrućina, ponekad im je potrebno dodatno rashlađivanje. 

Mačke su poznate kao životinje koje nisu veliki ljubitelji vode i kupanja, te bi polivanje vodom bila poslednja stvar koju bi trebalo da uradite. Takođe, staviti mačku ispod klima uređaja nije baš najbolja ideja… Kao ni šišanje.  Što je vaša mačka starija, morate više paziti. Takođe, ako je mačka krupnija, intenzivnije će osećati vrućinu. Leti je nikada ne ostavljajte napolju bez nadzora i budite sigurni da ste joj obezbedili pristup dovoljnim količinama vode za piće. Za duga putovanja, savetuje se da držite uključenu klimu ili otvorene prozore.

Neke mačke (kao i neki ljudi) ne podnose klima uređaje, ali svakako možete pokušati sa ventilatorom. Ugodno strujanje vazduha prijaće i vama i vašoj mački. Ono na šta takođe treba paziti je da igru isplanirate za hladnije periode dana, jer bi u suprotnom životinja mogla doživeti toplotni udar.

Toplotni udar kod mačaka

Najčešći uzrok toplotnog udara kod mačaka je ostavljanje u vrućem, slabo provetrenom prostoru, obično u automobilu ili vrućoj sobi. Znakovi toplotnog udara kod mačke su: dahtanje, svetlocrven jezik, tamnocrvena ili bleda sluzokoža, lučenje gustog sekreta, slabost, uznemirenost, podrhtavanje i grčenje mišića, bezvoljnost, povraćanje.