B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Priprema za farbanje metalnih površina

autor: Gomex | 01.04.2021
Priprema za farbanje metalnih površina

Toplije vreme donosi novi entuzijazam i često nam “nekako s proljeća” dođe da napravimo veliko sređivanje doma i okoline. Ukoliko pomislite na ulepšavanje i vraćanje sjaja metalnim površinama, saveti koji slede biće vam od koristi…

Kako izgleda proces farbanja metala

Farbanje metala započinje odstranjivanjem stare farbe sa metalnih površina. Može se farbati i preko starog sloja boje, ali to nosi rizik od ljuštenja, nastavka procesa oksidacije koji je započet ispod stare farbe i slično... Najbolje je odstraniti ostatke stare farbe i pripremiti podlogu za novu farbu.

Skidanje stare farbe može se uraditi na više načina, a jedan od najlakših je korišćenje fena za skidanje boje. Dovljno je približiti fen na 2-3cm od ofarbane površine, sačekati nekoliko sekundi da se stara farba usled toplote odlepi i špahtlom je sastrugati. Kada malo uvežbate ovu radnju, videćete da to ide veoma brzo i lako.

Pomislili ste da sada na red dolazi farbanje… Ali, ne još uvek. Posle ovoga dolazi na red šmirgl papir, žičana četka ili nešto savremenija opcija - ugaona brusilica na koju možete staviti disk sa šmirglom. Odstranite sve zaostale tačkice stare boje i posebno posvetite pažnju mestima koja je već zahvatila korozija. Vrlo je važno da ovakva mesta ošmirglate toliko da skinete sloj koji je korodirao.

Ako ostane zarđalih delova, verovatno će boja na tom mestu nabubriti, ispucati i time dozvoliti prodor vode i nastavak korozije. Metalne površine posle toga mogu da se operu nitro razređivačem kako bi se odstranile sve nečistoće (prašina, masnoća i slično), mada je uglavnom dovoljno vlažnom krpom prebrisati prašinu nastalu posle šmirglanja.

Boje prilikom farbanja metala

Kada ste uredno pripremili podlogu, vreme je da počnete sa farbanjem. Za početak - osnovnom bojom. Uloga osnovne farbe za metal nije samo stvaranje dobre podloge za nanošenje završne lak-boje, već ona ujedno u sebi sadrži komponente zadužene za antikorozivnu reakciju. 

Nakon sušenja osnovne boje, možete početi sa nanošenjem završne farbe na identičan način.