B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Osmisli svoju cvetnu baštu

autor: Gomex | 23.04.2020
Osmisli svoju cvetnu baštu

April je mesec kada je idealno započeti baštenske radove i obaviti pripreme za novu cvetnu sezonu.

Ovaj mesec je već na zalasku, ali još uvek imate vremena! Seme cveća položite u prethodno usitnjenu zemlju, prekrijte tankim slojem i pažljivo zalijte. Neke od biljaka koje vam preporučujemo su: Dan i noć, Kadifa, Petunija, Cinija i Lobelija.

Dan i noć

Dan i noć se obično sadi u jesen, ali je april takođe pogodan za sadnju ove predivne biljke koja spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje. Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja u zavisnosti kada je posađena. U saksiju srednje veličine stavite ¾ zemlje za cveće, potom u nju stavite oko 5 semenki. Prekrijte semenke zemljom do vrha saksije, postavite na senovito mesto i redovno zalivajte.

Kadifa

Kadifa se seje rano u proleće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka visoka 5-10 cm, treba je rasaditi na stalno mesto gde će ostati celog leta. Razmak između biljaka treba da bude od 15 do 25 cm. Tokom rasta, treba je redovno zalivati i đubriti, a precvetale cvetove treba odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka, čije seme možete sačuvati za sledeću godinu. Ukoliko imate balkon, slobodno koristite ovo cveće i za ukrašavanje tog prostora. Kadifa cveta u predivnim narandžastim, belim i žutim nijansama i vrlo je dekorativna.

Petunija

Petunija je omiljena vrsta cveća. Dolazi u bezbroj boja i april je idealno vreme da je zasadite, ukoliko već niste. Petunije traže redovno zalivanje i uklanjanje starih cvetova, kako bi tokom čitavog leta bile u punom sjaju.

Cinija

Cinija je poznata u narodu kao „lepi čovek“. Podseća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i pojavljuje se u raznim bojama i oblicima. Gaji se na otvorenom i voli puno sunca, a odgovara joj mesto zaštićeno od vetra, kao i hranljivo i umereno vlažno zemljište. U proleće se sadi u vrtu ili u saksijama, a kasnije se rasadi, iako značajan broj mladih biljaka prilikom presađivanja ugine. Zemljište se redovno zaliva i mlade biljke cvetaju već za 6 do 8 nedelja.

Lobelija

Lobelija je niska i idealna za ivice cvetnih leja. Ona je poznata po plavim cvetovima i voli zasenjene delove vrta. Cvetovi su sitni i plavi, a kada se osuše, odsecite ih da podstaknete novo cvetanje. Ravnomerno rasporedite seme u plitkoj posudi i blago ga pritisnite. Seme klija na svetlosti i ne sme da bude prekriveno zemljom. Od maja meseca, mlade biljke možete presaditi u saksije.