B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Napravi kućne eko saksije

autor: Gomex | 19.03.2020
Napravi kućne eko saksije

Sa prvim toplim danima, dolaze i nove ideje za oplemenjivanje životnog prostora ili bašte.

Mi vam ovog puta predstavljamo neke od inovativnih ideja za kreiranje jednostavnih saksija i sejanje bilja, koje kasnije možete „preseliti“ i dati im šansu da postanu ukras vaše bašte. U početnom periodu, kao saksija mogu poslužiti ljuske od jaja, papirne čaše, citrusno voće, posude za led, kartoni od jaja...

Ljuske od jaja

Nemojte bacati prazne ljuske od jaja. One su izuzetan izvor kalcijuma za vaše biljke. Stavite u njih zemlju i seme, a kada vidite prve izdanke, čitavu konstrukciju možete presaditi. Malo polomite svoju “saksiju” od ljuske, kako bi korenje lakše doprlo do nove zemlje.

Papirne čaše

Jednokratne papirne čaše se mogu upotrebiti za mnogo više projekata nego što će vam pasti na pamet. U ovom slučaju, mogu se iskoristiti kao mesto za sadnju vaše početne bašte. Papirne čaše su uglavnom biorazgradive, pa ih lako možete staviti u zemlju kada za to dođe vreme.

Citrusno voće

Probušite rupu na donjem delu isceđenog limuna ili pomorandže i ispunite ih zemljom. Ovim jednostavnim postupkom kreiraćete idealno mesto za početne sadnice, koje se baš takve kakve jesu mogu preneti u vaše dvorište ili baštu. Kora će se u zemlji razgraditi, dodajući vašim biljkama prekopotrebne nutrijente.

Posude za led

Iako ova solucija nije toliko dobra za direktno rasađivanje u bašti, dosta je jeftinija od kupovnog rasada, a može se koristiti više puta. Sve što treba da uradite je da probušite dno svakog prostora za kocku leda zbog drenaže, napunite ih zemljom, ubacite seme i čekate da proklija.

Kartoni od jaja

Ako želite soluciju koja će vam dati mogućnost direktne sadnje bez presađivanja nakon pojave izdanka, materijal je vaša glavna briga. Kartoni za jaja prave se od biorazgradivog materijala, veoma lako se razdvajaju i seku, a idealno su rešenje za mlade biljke.

Odaberite seme za svoje omiljene biljke. Možete posaditi paradajz i papriku koje ćete kasnije presaditi u veće saksije ili baštu, a možete odabrati i začinsko bilje. Semena držite u vodi nekoliko sati, a kasnije ih posadite.