B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Iz koje čaše piješ svoje vino?

autor: Gomex | 05.03.2020
Iz koje čaše piješ svoje vino?

Ukoliko ste zaljubljenik u dobru kapljicu ili pripremate važnu proslavu, trebalo bi da znate na koji način da odaberete pravu čašu.

U zavisnosti od vrste vina, čaše različitih karakteristika mogu učiniti da ukus zaista dođe do izražaja. Za ukus su svakako najvažnija tri parametra - veličina, oblik i širina otvora čaše. Veličina određuje količinu kiseonika koja će doći u kontakt sa vinom, oblik određuje kako vino teče prema otvoru prilikom sipanja, a širina ruba određuje brzinu fluktuacije, odnosno koliko brzo vino dolazi do nepca. 

Pravi izbor čaše za vino

Belo vino poslužite u manjim čašama okruglastog oblika, jer se na taj način čuvaju cvetne arome. Crno vino bi trebalo da služite u većim čašama, takođe okruglastog oblika, jer takve čaše imaju širi rub, zbog kog alkohol brže isparava, pa je i ukus uglađeniji. Za desertna vina su tipične male čaše uskog ruba, iz razloga što je sada cilj da se alkoholu ne dopusti da ispari. Šampanjac sipajte u visoke čaše uskog promera, kako biste zarobili što više mehurića unutar čaše. 

Ukoliko isto vino natočite u čaše različitih oblika osetićete razliku. Ipak, generalno, ne postoji pogrešan način ispijanja vina. Ono što uvek možete da probate jeste da vaše omiljeno vino ispijate iz čaša različitih oblika, kako biste otkrili onaj koji vam najviše pogoduje. Nemojte pokušavati sa lošim vinom, oblik čaše ipak ne čini čuda.

Vinska čaša ima tri prepoznatljiva dela

1) Stopu, koja omogućava stabilnost

2) Nogicu ili dršku, koja omogućava rukovanje i kontakt bez zagrevanja

3) Telo u obliku balona, najčešće zapremine od 0,4 do 0,7 litara

Optimalna količina vina koje se sipa je 0,15 litara. To omogućava vinu da se dobro zavrtloži prilikom vrtenja čaše i na taj način se oslobađaju aromatske materije.