B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Fazoni sa PET ambalažom

autor: Gomex | 19.11.2020
Fazoni sa PET ambalažom

Približno 100 miliona plastičnih flaša se baca svakog dana, od čega 80% nije biorazgradivi otpad. Flašama u koje se pakuje voda potrebno je preko 1000 godina da se razgrade, a ako se zapale - oslobađaju toksične gasove. S druge strane, ponovnom upotrebom starih flaša možete napraviti zaista raznolike predmete.

Pretvorite flaša u pernicu

Pretvorite stare plastične flaše u tvrdu pernicu koja ne mora da se šije. To može biti veoma originalna pernica za vašu decu, a da biste ovo napravili, potrebne su vam dve plastične flaše, 1 rajfešlus, super lepak i veće makaze. Odsecite gornje delove flaša (veličinu možete odrediti tako što ćete ostaviti malo veću dužinu od olovke). Prilagodite dužinu rajfešlusa tako da se malo preklapa, pa super lepkom zalepite prvo jednu stranu (pazite da ostavite deo rajfešlusa van flaše da se može zatvarati), a zatim zalepite i drugu stranu. Vaša pernica je spremna za korištenje!

Ili možda u prskalicu za vrt ili kasicu-prasicu

Sve što treba da uradite da biste od korištene plastične flaše napravili prskalicu za vrt jeste da na flaši izbušite rupe, zatim pričvrstite flašu na crevo i pustite vodu.

Od jedne plastične flaše možete napraviti i kasicu-prasicu za vašu decu. Razrežite flašu na tri dela, pa odbacite srednji deo. Odrezane krajeve flaše zaronite na kratko u vrelu vodu, rubove gurnite unutra, pa spojite flašu i zalepite selotejpom. Zalepite i četiri čepa sa jedne strane flaše tako da čine nožice vaše kasice-prasice. Tečnim lepkom zalepite novinski papir na flašu (oblepite je celu). Novinski papir prvo obojite u belu boju, ostavite da se osuši, pa ukrasite po želji. Na samom kraju, od papira izrežite uši i zalepite ih na flašu, kao i oči koje ste napravili od papira ili ste ih kupili. Napravite repić i ne zaboravite da kreirate otvor u koji ćete ubacivati parice.

Grej Daka iz Bangladeša kreirao je prvi rashladni uređaj na svetu kome za rad nije potrebna električna struja, a koji je sačinjen upravo od korištenih plastičnih flaša i ploče za koju su flaše pričvršćene. Ukoliko i vi želite da napravite svoj “Eko kuler”, isecite ploču veličine vašeg prozora i napravite u njoj rupe veličine čepa na plastičnim flašama. Sakupite nekoliko plastičnih flaša i odsecite njihovo dno, umetnite gornje delove flaša u rupe na ploči. Stavite ploču na prozor i gledajte kako temperatura u sobi opada.