B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Alternative za skidanje fleka?

autor: Gomex | 26.08.2021
Alternative za skidanje fleka?

Pogled na fleke često ume da deluje obeshrabrujuće, ali srećom - postoje brojni trikovi koji mogu spasti ono što se čini uništenim. Još jedna srećna okolnost je ta da sve možete rešiti sa onim što već imate u kuhinji…

Vino

Najefikasnije sredstvo za uklanjanje fleka od crnog vina je belo vino! Na taj način, fleka se u potpunosti neutrališe i nestaje. Komad odeće možete potopiti u rastvorenu sodu bikarbonu i ona će takođe izvući vino. Moguće je i naneti penu za brijanje preko isflekanog mesta i isprati mlazom tople vode… Skidanje fleka od belog vina deluje kao manja muka. U tom slučaju, mrlju tretirajte kiselom vodom. Ukoliko je fleka i dalje vidljiva, pospite je većom količinom soli i istrljajte kriškom limuna.

Kafa

Najbolje sredstvo protiv fleka od kafe je ono koje najbrže možete da primenite. Ne trljajte poliveno mesto da ne proširite mrlju... Efikasna sredstva su: Glicerin pomešan sa žumancetom, deterdžent za sudove sa vodom i solju, kao i gazirana mineralna voda. Za skidanje fleka od nes kafe upotrebite hladno mleko koje ćete naneti i potom trljati u sapunici dok fleka ne izbledi.

Šminka

Karmin, maskara i kreme za samopotamnjivanje su prava noćna mora. Ipak, nije nemoguće skinuti ih sa odeće. Za to se koristi lak za kosu! Poprskajte preko mrlje i ostavite desetak minuta. Isperite vodom i stavite na pranje. Ukoliko je puder ostavio “trag” - najbolje je primeniti penu za brijanje. Nanesite je preko mrlje, nežno utrljajte mekim sunđerom i isperite. Na isti način utrljajte malo deterdženta za sudove, dok u potpunosti ne otklonite mrlju.

Masne fleke

Na početku uvek potapkajte čistim ubrusom ili salvetom nastalu fleku. Postoji nekoliko kućnih sredstava i lakih postupaka koji mogu da reše ovaj problem. Fleku možete posuti većom količinom sode i ostaviti na sat vremena. Soda će upiti masnoću, a to ćete videti jer će prah potamneti. Oštrijim plastičnim predmetom poput špatule za kolače ili plastičnom karticom odstranite skoreni prah, mrlju natrljajte deterdžentom za sudove i operite u mašini za veš na najvećoj temperaturi za konkretnu tkaninu. Za mrlje sa većih površina treba ponoviti postupak sa sodom bikarbonom.