B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 8/2017 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 20.04.2017

Dragi naši,

Afera “Agrokor” nam je zakucala na vrata. Skoro svaki dan dobijem po neki zahtev za komentarisanje nastale situacije.

Iskreno, pravim se malo važan, pošto sam već odavno upozoravao na mogućnusti negativnog scenarija nakon preuzimanja “Mercatora” od strane “Agrokora”. I onda sam mislio, a i sada mislim, da je to bila veoma riskantna, ali legitimna poslovna odluka Ivice Todorića. Mogao je da napravi ogroman uspeh, ali i da propadne. Desilo se ovo drugo.

Doduše, on lično sigurno nije propao, ali pred njegovim firmama i zaposlenima je zaista težak period. S druge strane, zaista ne znam šta je Srbija dobila kada je odobrila spajanje te dve velike firme. Čini mi se samo dodatni teret za lokalne dobavljače koji su od dva velika kupca, ali ipak međusobno suprostavljena konkurenta, dobili jednog duplo većeg koji je samo izašao sa još većim zahtevima na teret lokalnih dobavljača.

Da se razumemo, moj stav nije bio uperen protiv “Agrokora” i nema veze sa nacionalnim pitanjima, već sam samo upozoravao na smanjenje konkurencije na tržištu koje će naše građane pre ili kasnije skupo koštati. Za razliku od ove situacije, u slučaju ulaska “Lidla”, bez obzira što se radi o nekome ko će sigurno otežati poslovanje GOMEX-a, smatrao sam da je to dobro za građane Srbije jer će dobiti novu vrstu prodavnice i konkurencija među trgovcima će biti još žešća.

Ponavljam po ko zna koji put – zakoni o zaštiti potrošača su potrebni, ali konkurencija među trgovcima je ono što stvarno i efikasno štiti interese potrošača.

Šta je - tu je, hiljade radnika u Srbiji će nemirno spavati dok se ne nađu novi kupci “Agrokorovih” kompanija. “Dijamant”, “Frikom”... i njihove druge proizvodne kompanije su veoma kvalitetne i sigurno će lako naći kupca, samo postoji opasnost da li će se rešavanjem krize u Srbiji rukovoditi iz Beograda ili Zagreba. Ne treba biti naivan pa ne pomisliti da će hrvatska Vlada pre svega voditi računa o hrvatskim interesima. Imamo i mi vladu, ali ne bih voleo da sam u koži našeg ministra trgovine.

Pred nama je još jedan praznik – 1. maj, Praznik rada. Malo je ironično što se praznik rada slavi neradno, ali to je naš savremeni svet, svi pričaju o pravima, o velikim idejama, a na kraju svako gleda sebe i kako da nešto ućari. Nema veze, nadam se da će biti lepo vreme pa da sa porodicima svi izađemo u prirodu i provedemo koji ugodan trenutak.

A sada malo reklame!!! (:)) Za one koji nisu “sam svoj majstor”, u GOMEX-u smo pripremili sve što je potrebno za roštilj, od začina i salate do pljeskavica, ražnjića, kobasica... Nekom će se ukusi svideti, nekome neće, ali mogu da vam garantujem da su svi proizvodi potpuno prirodni, bez zamena za meso, bez pojačivača ukusa, veštačkih boja i drugih marifetluka. Zaista se trudimo da poslujemo u skladu sa našim sloganom “Kod nas znate šta kupujete”. Srećno!