B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 7/2017 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 05.04.2017

Dragi naši,

Svakog dana možemo ispratiti poneku vest o tome kako su potrošači nekako oštećeni ili prevareni. Kada se sve te vesti slože, može se dobiti utisak da živimo na Divljem zapadu i da se naši stanovnici nalaze u velikoj opasnosti. Da li je tako?

Iz ličnog iskustva (kao prevareni potrošač :)) uverio sam se da ima svakakvih trgovaca ili proizvođača koji su spremni na svakojake marifetluke kako bi došli do “leba bez motike”, što kaže Lala, ali tu se radi o manjem broju kompanija koje na ovaj ili onaj način na kraju neslavno nestanu sa poslovne mape. Sve ozbiljne kompanije su svesne da žive od zadovoljnih, a ne prevarenih potrošača. Opasne su multinacionalne kompanije koje su toliko velike i jake da mogu uticati na donošenje zakona i  na taj način mogu svoje petljanje sa kvalitetom proizvoda ili usluga da provuku kroz neku rupu u zakonu.

Opasni su i monopolisti kao što su elektroprivreda, pošta, kablovski operateri... na žalost, ima ih puno. Statistika govori da najveći broj pritužbi dolazi baš na rad tih kompanija. Razlog je jednostavan - oni nemaju konkurenciju pa ne moraju ni da brinu o zadovoljstvu potrošača.

Šta učiniti ?

Država pokušava da uvede neka pravila koja bi zaštitila prava potrošača, ali vrlo često se događa da to u stvari pišu oni od kojih zakon treba da nas štiti. Što kažu: “dali vuku jagnje na staranje” - nema tu sreće. Mislim da je rešenje u organizovanju samih potrošača u formalne organizacije koje bi zapošljavale obrazovane profesionalce koji bi znali kako da se izbore sa pravnim timovima protivničke strane. Svako mesto bi trebalo da ima svoju lokalnu organizaciju koja bi bila povezana sa drugim organizacijama kako bi dobile snagu da ispituju kvalitet proizvoda, da objavljuju svoje nalaze i da, zlu ne trebalo, vode sudske sporove.

Postoje tu i opasnosti da pojedinci zloupotrebe ovakve organizacije kako bi ucenjivali pojedine kompanije, pa je zato i potrebno da ove organizacije ne zavise od volje pojedinca, već da budu dobro organizovane i profesionalno vođene.

Živimo u velikom vremenu. Zagazili smo skromno u eru kompjutera, a onda odjednom kao da se zemlja odronila pod nama. Svaki dan možete pročitati o doskora neverovatnim načinima zloupotrebe - od kompjutera, preko telefona pa do običnog televizora i zato moramo biti oprezni i dobro organizovani. Kako je Nele Karajlić ispevao: “Ko zanemari strategiju i taktiku, završiće u nižerazrednom Vratniku”.

Dakle, organizujmo se dok je vreme da nas ne bi pretvorili u ovce.