B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 5/2017 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 09.03.2017

Dragi naši,

Domaće ili uvozno? Ovo je česta dilema domaćih potrošača. Šta god mi pričali, dobar deo potrošača se radije opredeljuje za inostrane proizvode smatrajući da se radi o proizvodima boljeg kvaliteta. Da li su u pravu?

Da nije zlato sve što sija potvrdili su i na sastanku Višegradske četvorke (Slovačka, Češka, Poljska i Mađarska) gde su predstavnici ovih zemalja najavili da će zatražiti od EU da spreči praksu po kojoj su istoimeni proizvodi u Zapadnoj Evropi kvalitetniji nego isti ti proizvodi na tržištu Istočne Evrope. Nešto pre toga, u Hrvatskoj je izvršeno upoređivanje kvaliteta 22 proizvoda i nedvosmisleno je zaključeno da su neki proizvodi koji se prodaju u Hrvatskoj lošijeg kvaliteta nego ti isti proizvodi u Nemačkoj.

Kako naš narod kaže: “Ne moraš popiti more da bi znao da je voda slana”. Prilično je jasno da određene kompanije istočno tržište smatraju manje zahtevnim, a i manje platežnim pa, želeći da izbegnu pad svoga profita, jednostavno kvare kvalitet proizvoda i tako ostvaruju zaradu. Naravno, ovo nisu nezdravi ili štetni proizvodi, samo su slabijeg kvaliteta od zapadnih parnjaka, a to kompanije pravdaju “specifičnim lokalnim ukusima” - odnosno “šio mi ga Đura” :)

Imam jednostavan predlog za našeg zakonodavca - neka oni prodaju proizvode onakvog kvaliteta za kakav nađu kupca, ali... ne mogu da varaju stvarajući kod kupca uverenje da su kupili isti proizvod kao na Zapadu. U Hrvatskoj su dokazali da je prašak lošijeg kvaliteta nego u Nemačkoj. U redu, možda je i taj prašak dovoljno dobrog kvaliteta ali ne sme da se zove kao onaj u Nemačkoj, dajte mu drugo ime, a sve ostalo je prevara.

Da li je domaće bolje od uvoznog? Iz ličnog iskustva mogu da kažem da je situacija veoma raznolika. Postoje naši proizvodi koji su odličnog kvaliteta ali ne mogu da pariraju stranoj konkurenciji, pre svega zbog reklamnog “silovanja” preko TV ekrana. Međutim, postoje i oni koji su spustili sve standarde kvaliteta pravdajući se kolektivnim siromaštvom. Ima tu svega. Tužna je činjenica da kvalitet ponude zavisi od dubine potrošačkih novčanika i tako dobijamo situaciju da nam je kilogram mesne prerađevine tri puta jeftiniji od kilograma mesa. Kako??? Odgovor je jednostavan. Nove tehnologije koje omogućavaju upumpavanje i vezivanje velike količine vode za meso, plus pojačivači ukusa i boje, omogućile su kreiranje proizvoda koji “liče”. Svi mi smo bar jednom kupili čuvenu “adidas” slaninu koja zaista lepo izgleda, ali ako je ne pojedete dovoljno brzo, zna da se istopi i nestane na tanjiru.

Svet se kreće, tehnologije, a i navike potrošača se menjaju. Mi nismo ostrvo i moramo se uključivati u sve svetske tokove, ali hajde da ne budemo provincijalci kojima je sve strano bolje samo zato što je strano i zato što nemamo poverenja sami u sebe. Sreo sam puno malih i veoma kvalitetnih proizvođača širom cele Srbije. Mi u GOMEX-u im dajemo šansu, dajte im je i vi...