B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 25/2021 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 16.12.2021

Dragi naši, 

Evo nas u sred decembra, meseca koji bismo sa punim pravom mogli da nazovemo - trgovački mesec. Puno je praznika, i verskih i svetovnih, pripremaju se gozbe, pale se ukrasne lampice, novci se lakše troše, pa sve izgleda nekako lepše i lakše nego ranije.

Pregurali smo i ovu godinu u skladu sa onom narodnom „Kako sam se nadala, dobro sam se udala“. Korona se polako povlači. Ova nova sorta (omikron) izgleda bezazlenije, pa se rađa nada da bismo iduće godine mogli da se rešimo i tog zla, baš kako je onaj Amerikanac Fauči predviđao.

Pripadam generaciji koja je još čitala Krležu i njegove Balade Petrice Kerempuha, narodnog spadala, koji u jednom stihu kaže (prevedeno sa zagorskog dijalekta): „Nikada nije bilo da nije nekako bilo“. To su reči koje često sebi ponavljam kada mi se trenutna situacija učini sumornom. Tada pomislim da sam prošao i izbeglištvo, i rat, i hiperinflaciju, i razne političke promene i da sam sve to pregurao, a ipak sačuvao porodicu, firmu, prijatelje. To je uspeh na koji sam ponosan. 

Možda bi u ovim prazničnim trenucima trebalo da se svi malo „resetujemo“, da zastanemo, da pogledamo oko sebe. Siguran sam da svako od nas može da nađe neki momenat, neki događaj koji odiše dahom optimizma. Postali smo posvađano društvo gde niko nikome ne veruje. Čak su se i porodice pocepale na mlađe i starije. Šta nam sve to treba. Čovek je postao vladajuće biće na ovoj planeti, pre svega iz razloga što je uspevao da udruži snage ogromnog broja pojedinaca, gde je svako dodavao po neki kamenčić mudrosti, da bi se stvorio ovaj zadivljujući mozaik današnje civilizacije. 

Otišli smo dramatično daleko. Kada bi se sada pojavio neki naš predak od pre samo sto godina, mislio bi da se nalazi na drugoj planeti. Tehnički smo zaista napredovali, ali međuljudski odnosi ne samo što nisu pratili taj tehnički napredak, već su dobrim delom i nazadovali. 

Praznici su dobar trenutak da promislimo šta je bitno u životu. Većina će se složiti da su najbitnije stvari tu, na dohvat ruke. Zdravlje, prijateljstvo, porodica. To život čini ugodnijim, ali toga postanemo svesni tek kada nešto izgubimo. Kada je Ričard III uzviknuo „dajem kraljevstvo za konja“ bio je bolno svestan kako mu sudbina visi o tankom koncu. Bilo je tu i zlata i zamkova, ali njemu je trebao samo običan konj koji bi mu možda promenio sudbinu.

U svetlu ovoga što sam napisao i želje da budemo tolerantniji i sposobni da prepoznamo značaj malih stvari, u svoje ime i u ime kompanije Gomex, želim vam srećne dolazeće praznike. Možemo mi i više i bolje. Imamo mi šta da pokažemo, samo treba da se potrudimo.

Srećno.