B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 25/2016 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 07.12.2016

Dragi naši,

Nadam se da ste primetili naš Selektor popusta, program koji vam omogućuje da izaberete deset proizvoda na kojima ćete ostvariti popust u toku kalendarskog meseca. Neki potrošači su pogrešno shvatili da imaju pravo na samo jednu kupovinu po proizvodu, ali to nije tačno. Izabrani proizvod možete kupovati tokom celog kalendarskog meseca.

Ispunili smo i drugo obećanje. Na policama se nalaze mleko, jogurt i kajmak sa Peštera. Nije lako obezbediti dostavu sveže robe sa Peštera. Interesantno je da i naš dobavljač mora da prikuplja mleko sa vozilima koja imaju pogon na sva četiri točka, jer kada krene zima, tamo je baš ZIMA. Ovo su proizvodi za one koji su okrenuti zdravoj i kvalitetnoj hrani. Uspeli smo da dogovorimo i promotivni period kada će cene biti vrlo prihvatljive kako bi svi mogli da probaju proizvode.

Dosta potrošača mi se javljalo sa nekoliko interesantnih pitanja.

Pitaju zašto se radi nedeljom jer smatraju da nije fer da trgovci nemaju taj dan odmora kao i ostali zaposleni. Odmah da kažem da se potpuno slažem sa inicijativom da nedelja bude neradni dan jer bi to bilo dobro i za biznis, ali... uvek to “ali” koje sreću kvari. Neradna nedelja je moguća samo ako postane neradna za sve, a tu se onda pojavljuje problem novih navika potrošača i novih trgovinskih formata. Sada imamo tržne centre koji najveći deo prodaje obave baš tokom vikenda, a i kupci su počeli da prepoznaju nedelju kao dan za kupovinu. Jednostavnije rečeno, kada se naš trgovac nalazi iza police kao prodavac on bi zagovarao neradnu nedelju, ali ako bi se pojavio kao kupac, onda bi bio vrlo zadovoljan ako može da sklopi nedeljni odmor koji uključuje i shoping. Jednostavmo, svet se promenio.

Drugo pitanje se odnosi na manjak zaposlenih u prodavnicama. E, ovo je tek komplikovano pitanje. Svima nama je jasno da bi bilo bolje da imamo više zaposlenih i da bi potrošači bili zadovoljniji, ali tu se nalazimo u višestrukom sukobu interesa. Mi moramo da budemo profitabilni i da stalno investiramo inače nas neće biti. Država je davno upropastila penzijski i zdravstveni fond pa im baš ne odgovara da smanjuju poreze i doprinose. Ovde imamo, narodski rečeno - “duplo golo”. Radnici opravdano nezadovoljni platama, a poslodavci opravdano nezadovoljni nametima.  I na kraju, ali ne i najmanje važno, kupovna moć stanovništva je zaista niska pa je ogroman pritisak da roba bude što jeftinija. Svi ovi razlozi su opravdani ali su suprotstavljeni i stvarno će nam trebati mudrac pa da nađe rešenje koje će zadovoljiti sve strane.