B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 24/2017 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 29.11.2017

Dragi naši,

Pre neki dan jedan moj prijatelj me pitao zašto cene u prodavnicama nisu pale, ako je vrednost evra pala. Jednostavno pitanje, težak odgovor.
Iza svega se ipak negde nalazi malo potpitanje: da nas vi trgovci ipak malo ne potkradate? Kao dućandžija ponosan na svoj posao, moram da odgovorim :)P

rvo - mi maloprodavci cene dobijamo u dinarima pa kurs evra ne utiče na naše marže. Cenu evra uračunavaju proizvođači i uvoznici.

Drugo - uvoznici ili proizvođači kalkulišu svoje cene prema vrednosti evra koja je bila u momentu uvoza robe ili sirovina, pa eventualni naknadni pad vrednosti evra ne utiče na njihovu cenu sve dok ne rasprodaju staru zalihu ili ne uvezu novi kontigent, po nižoj ceni.

Treće i verovatno najbitnije - da bi vrednost evra pala u odnosu na vrednost dinara najbitniji razlog bi bio da naša privreda beleži veći rast nego one zemlje koje koriste evro kao platežno sredstvo. Pošto to u našem slučaju nije slučaj, većina uvoznika ovaj pad evra smatra privremenim, pa ne želi da spušta cene da bi ih ubrzo opet podizali.

Četvrt, i verovatno NAJnajbitnije - svako pokušava da zaradi što više može i to je pravilo koje pokreće svet od pamtiveka.

Ovo četvrto i ne izgleda baš najpoštenije :) , ali gorka je istina da je  svaki ozbiljan posao bitka na život i smrt među  kompanijama i da konkurencija čuva novčanik potrošača, a ne nečija dobra volja.

Zamislite da prodajete stari polovni auto i želite da za njega dobijete 1000 evra. Dolazi vam kupac, gleda auto i pita vas da li bi ga prodali za 1200 evra. Prilično sam siguran da ga ne bi odbili uz objašnjenje da je previše ponudio. To je trgovina. Ono što čuva kupca vašeg zamišljenog automobila jeste činjenica da postoji puno ponuđača polovnih automobila (konkurencija) pa je ona situacija s početka moguća samo u mašti.

I na kraju još jedna novost. Napravili smo novi katalog „Hoću keširiće!“ gde smo omogućili brzo sakupljanje naše virtuelne valute - Keširiće. Ovi Keširići se pretvaraju u dinare čim skupite 500 komada, dovoljno je samo da našem kasiru kažete da želite da platite Keširićima. Malo zabave + ušteda i...
Šešir nakrivi lakše se živi :) .