B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 22/2018 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 08.11.2018

Dragi naši,

Pročitao sam u novinama vest da je Narodna banka zaključila da je posebno naplaćivanje „obrade“ kredita dozvoljeno, pa sam osetio potrebu da malo zagrebem po tom pitanju...

Pristalica sam slobodnog tržišta gde svako određuje cenu svog proizvoda, a konkurencija na kraju određuje koja će cena biti prihvaćena na tržištu. Dakle, možeš ti da tražiš novaca koliko hoćeš, ali ako ja mogu da isti proizvod kupim na drugom mestu za manje novaca - tvoj biznis neće dugo trajati. Sledeći ovaj stav, banke zaista imaju pravo da posebno iskazuju naknadu za obradu kredita, ali problem nastaje kada kupci ne mogu da utvrde šta je to stvarna cena. NBS je onda uvela EKS (efektivna kamatna stopa) koja objedinjuje i kamatu i razne naknade i to je u stvari prava cena kredita. 

Postavlja se pitanje, zbog čega banke komplikuju razumevanje cena svojih usluga, kada bi mogli da daju samo kamatu koja bi uključivala sve troškove. Očito je da postoji želja da se voda zamuti i da se iskoristi neobaveštenost prosečnog klijenta. Da bi vam približio koliko je sve to apsurdno, daću vam jedan primer. 

Zamislite da ste ušli u našu trgovinu i u svoju korpu stavili čokoladu po neverovatnoj ceni od 50,00 dinara. Međutim, kada dođete na kasu, ispostavi se da morate da platite 90,00 dinara. Kada pitate trgovca zašto plaćate više, on vam odgovara: 50,00 dinara je čokolada, 5 dinara je transport od skladišta do prodavnice, 5 dinara je čuvanje na zalihama, 10 dinara je usluga kasira... Sve do 90,00 dinara. Izgleda blesavo, ali upravo to vam govore kada vam naplaćuju obradu kredita. 

Da ne bi ovaj tekst bio shvaćen kao napad na banke, pošteno je reći da su one zaista bitne institucije koje su omogućile značajan privredni prosperitet i bez njih bi ekonomija ostvarila značajno manji napredak. Međutim, nešto se dogodilo, otrglo kontroli, pa su banke postale svet za sebe. I ovde se radi o jednoj od onih stvari kada bi možda bolje bilo da se vratimo korak natrag i preispitamo da li je to ono što smo želeli? Samo mali broj ljudi bi na ovo pitanje odgovorila potvrdno.  

I da se vratim na početak, nije problem sa pravom da svako iskaže cenu svog proizvoda kako hoće. Problem je kada kupca lukavo navodite na pogrešan zaključak da je nešto jeftinije nego što stvarno jeste. Svi smo doživeli bar jednom da na željezničkoj stanici vidimo one šibicare koji love naivce  stvarajući im lažnu nadu da će zaraditi kada pogode gde je sakrivena kuglica. 

Izgleda da sada imamo modernu :) verziju šibicarenja.

 

Šešir nakrivi, lakše se živi!