B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 21/2021 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 21.10.2021

Dragi naši,

Amerikanci imaju poznatu izreku „Nema besplatnog ručka“, a naši (i ne samo naši) političari se upinju da dokažu suprotno. Upravo imamo jednu zaista vanrednu situaciju sa strujom i gasom. Zbog glupih poteza svetskih moćnika, struja je na slobodnom tržištu poskupela 100%, a gas ima tendeciju da poskupi i čitavih 400%. Svako normalan bi se zapitao - dobro, ali kako je to moguće? 

Na žalost, moguće je. U svetski globalizovanoj ekonomiji, glupost počinjena na jednoj strani odmah se odražava i na sve ostale, s malom začkoljicom, da oni veliki i jaki uglavnom uspeju da troškove svojih gluposti prebace na one slabije (nas). 

I kod nas se sada vodi debata koliko će struja i gas poskupiti. Gas uglavnom uvozimo, pa ćemo tu videti bratsku ljubav Rusije, što ne govorim ironično, jer su Rusi očito spremni da nam učine neke ustupke u ceni gasa. S druge strane, struje (srećom) imamo dovoljno iz domaćih izvora, pa će njena cena zavisiti najvećim delom od odluke Vlade.

Kada sam počeo ovaj tekst sa onim „besplatnim ručkom“, mislio sam na svakodnevne izjave političara koji tvrde da će struja poskupeti za privredu, ali ne i za stanovništvo??? 

Šta to u stvari znači? 

Ako struja poskupi samo za privredu, onda mora da poskupi malo više, jer to poskupljenje mora da pokrije jeftiniju struju koja se isporučuje stanovništvu. Ali... Ako poskupi struja za privredu, to će se sa jedne strane odraziti na troškove poslovanja (manje će ostati za plate), a sa druge strane će se odraziti na povećanje cena uopšte (smanjena kupovna moć stanovništva). Kad to dvoje spojite, ispada da stanovništvo neće imati direktan dodatni trošak iskazan kroz cenu struje, ali će imati povećane troškove života na indirektan način (prehrana, transport, školovanje...). 

I sad se ja pitam, da li je poštenije minimalno povećati cenu struje za sve ili sav trošak prebaciti na ionako nejaku privredu, a onda se žaliti kako nam je privreda slaba, nekonkurentna i da samo strani investitori mogu spasiti našu državu?

Ovo je više retoričko pitanje, jer će se Vlada verovatno opredeliti za neko minimalno poskupljenje struje prema privredi, očekujući da će nakon zime pasti cena energenata, kao što se dešava svake godine. Negativne posledice ovakve politike će se iskazati na pogoršanom stanju naše elektroprivrede, a onda lako možemo očekivati da se neko javi sa predlogom da prodamo elektroprivredu, jer “ne zna da radi i samo pravi gubitke“. Treba li nam to? 

Poruka ovog teksta je da bi zaista bilo krajnje vreme da prestanemo da se bavimo privredom gledajući kroz naočare politike. U ekonomiji nema hokus-pokus rešenja, pa čak i kad neko pokuša da uradi tako nešto. Posle nekog vremena dolazi do grubog otrežnjenja. Naravno, pod uslovom da niste velesila. Mi nismo velesila i nemamo prostor za taj luksuz da budemo nerealni. Politika neće stvoriti novac i bolji život, stvoriće ih jaka privreda.