B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 19/2018 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 27.09.2018

Dragi naši,

Evo dobre vesti za potrošače u Srbiji. Evropski parlament je doneo odluku kojom se zabranjuje da proizvođači jedan te isti proizvod proizvode sa različitim kvalitetom, zavisno od tržišta na kojima se prodaju. Dakle, nema više Ariela za istok i Ariela za zapad. Sad je definitvno utvrđeno da su svetske kompanije za zemlje istočne Evrope proizvodile proizvode slabijeg kvaliteta od onih koje su prodavali u zapadnoj Evropi. Pošto se radi o globalno poznatim kompanijama sa jakim lobističkim grupama, odluka se odnosi na buduće poslovanje i nema sankcija za prethodno varanje potrošača. 

I to vam je neka vrsta dvostrukih standarda, kao kad je Volkswagen varao kupce jer je lažirao sadržaj izduvnih gasova, pa je ispadalo da je količina štetnih gasova značajno manja nego što je stvarno bila. Kada su uhvaćeni u laži, fabrika je bila prinuđena da plaća ogromne odštetne zahteve, ali čik pogodite da li je neko u Srbiji dobio odštetu? Naravno da nije. Iz nekog razloga mi nismo imali pravo na naknadu štete. Da ironija bude veća, čak su i vlasnici fabrike (deoničari) tužili sopstvenu fabriku jer će sada, kao, trpeti štetu i njihove akcije će manje vredeti. To što su neopravdano zarađivali dok je fabrika uspešno lagala, to su svi zaboravili jer „nisu znali“... Nije nego... Toliko o poštenju.

Ipak, vest sa početka teksta će imati pozitivan uticaj na prava potrošača u Srbiji, jer se mi uglavnom snabdevamo iz istih fabrika koje proizvode sporne proizvode za istočnu Evropu, a suviše smo mali da bi falširali proizvod samo za ovo malo tržište, tzv. jugoistočne Evrope, ili... možda i jesmo? Videćemo.

Ako želimo da budemo sigurni moraćemo da ojačamo udruženja potrošača kako bi bila sposobna da kontinuirano kontrolišu kvalitet proizvoda.  Velike kompanije imaju ogromne kapacitete za koruptivno ponašanje, pa zato u kontrolu njihovog ponašanja treba uključiti što više raznih državnih institucija i nevladinih udruženja. Zato, dragi građani, ne budite lenji i naivni, organizujte se, jer kako naš narod kaže: „Pomozi sebi, pa će ti i Bog pomoći“.

 

                                Šešir nakrivi, lakše se živi!