B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 17/2021 - Kolumna

autor: Gomex | 26.08.2021
Porodični magazin 17/2021 - Kolumna

Dragi naši,

Ima li ovih dana aktuelnije teme od korone? Četvrti talas, Delta soj, preporuke nadležnih stručnih službi, vakcinacija trećom (buster) dozom, konsultacije sa lekarima, lični izbor vakcine, šta nas čeka u budućnosti...

Morate priznati da sve ove čudne reči dodaju ulje na vatru zebnje i straha, koji prožimaju ne samo naše društvo u prethodnih godinu i po. Kada kažemo „čudne”, insistiramo na tome da su čudne i nesvakidašnje nama, običnim ljudima, koji nismo iz medicinske struke. Nama, koji smo planirali da na najbolji mogući način damo doprinos društvu, svako u oblasti svojih profesionalnih interesovanja. Nikada ranije nismo razmišljali o krucijalnim odlukama za svoj život i život svojih bližnjih iz medicinskog aspekta, o kome, uzgred, ne znamo ništa. Složićete se, deluje vrlo komplikovano…

Pa, i nije baš tako. Sve zavisi kako gledamo na stvari. Život sa ovom pandemijom nam je pokazao da smo u obavezi prema sebi i narednim pokolenjima da probleme (pa i ovaj) prevazilazimo i sa njima se izborimo. 

Nismo baš sigurni kakve nas mere očekuju u budućnosti, ni da li će deca do kraja školske godine ići redovno u školu, kako će raditi gradski prevoz, kako ćemo u inostranstvo... Ipak, jedno je sigurno - potpunog zatvaranja više neće biti, jer je to neodrživo i za privredu i za društvo. Važno je napomenuti da ne pokušavamo na ovaj način da sugerišemo da precizno znamo rešenje za ovu svetsku krizu, ali svakako bi trebalo živeti i ići dalje kroz život.

Iako zvuči lakonski, važno je sebe više puta podsetiti na ovu tako jednostavnu definiciju. Kakve god da su mere u kom trenutku na snazi, setite se osnovnih znanja koja smo stekli u ranim godinama. Održavajmo higijenu ruku, češće i više nego što smo to do sada radili. Jesen je pred nama, koristimo blago raskoši koje nam ovo godišnje doba donosi. Pojačajmo ishranu svežim voćem i povrćem i pokušajmo da to prenesemo kao dobru naviku svojoj deci. Koristimo lepe i sunčane dane, šetajmo. Ima li bolje preporuke?