B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 17/2018 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 30.08.2018

Dragi naši,

U modernim društvima se uspostavilo pravilo da nije vest kada pas ujede čoveka, već kada čovek ujede psa. Izgleda logično i zabavno, ali posledice nisu baš zabavne. Vesti su nam se pretvorile u crnu hroniku i rubriku „Verovali ili ne“. Loše vesti su realnost i ne treba ih izbegavati, ali potrebniji nam je racionalan i hladnokrvan prlaz sa potpunim informacijama, a ne površnost čija je jedina svrha da podignu čitanost ili gledanost nekog medija.

Poslednja loša vest koja se tiče trgovaca je vest o švercu 20-30 tona svežeg mesa kome je istekao rok, a koje je prošvercovano preko granice na još nepoznat način. Ima tu monogo nejasnoća, pa da krenemo...

Ova količina mesa podrazumeva da je meso transportovano u velikom kamionu hladnjači koja sigurno nije prešla granicu nekim planinskim putem. Možda grešim, ali bliži sam uverenju da je meso prešlo preko granice na nekom redovnom graničnom prelazu, pa ne bi smelo ostati nepoznato kako se to sve desilo. Dobra vest je da su inspekcijski organi na vreme reagovali, pa nije došlo do ugrožavanja zdravlja ljudi. Koliko god mi imali ovakvo ili onakvo mišljenje o inspekcijama, oni su svoj posao odradili za svaku pohvalu i to znači da naša država ipak deluje.

Moramo biti svesni da živimo u svetu gde je sticanje novca osnovna mera uspeha, pa ne bi smeli biti iznenađeni da neko pokušava da zaradi i na ovakav način. Takvih je pokušaja bilo i biće ih i dalje, ali ako imamo efikasnu državu i malo podignemo standard, sigurno će se ovakvi pokušaji zadržati u zoni prihvatljivog rizika.

Ono što mi je posebno zasmetalo je izjava nekog „stručnjaka“ koji je na pitanje šta građani treba da rade da bi se zaštitili od ovakvih pojava, zaključio da treba kupovati od „velikih“ proizvođača. Možda je ovo i nespretno sročena izjava, ali moram da naglasim da su upravo veliki proizvođači ti koji uglavnom prednjače u upotrebi novih tehnologija čiji je cilj da od lošije sirovine dobiju ukusniji i jeftiniji proizvod.

Dakle, kvalitet dole, ukus gore. Jedan proizvođač se reklamirao da je važan jednoličan presek salame, a to nema nikakve veze sa kvalitetom već samo sa mašinama koje maksimalno usitnjavaju meso. Ovakvi proizvodi su češće lošijeg nego boljeg kvaliteta. Sve ovo nije posledica nečije pokvarenosti, nego zahteva da proizvodi budu jeftini i ukusni. Onda dobra mašina i hemijski dodaci i od loše sirovine naprave ukusan, ali ne i kvalitetan proizvod.

Naravno, ni mali proizvođači nisu imuni na ovakve pokušaje, pa građanima ostaje samo da mućnu glavom i sami dobro pripaze šta i od koga kupuju. Niko ne može da vodi brigu o vama i vašoj porodici kao vi sami. Dobri proizvodi ne moraju biti skupi, ali cena je ipak jak signal o kakvom se kvalitetu radi.

                               

 

Šešir nakrivi, lakše se živi!