B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 16/2017 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 10.08.2017

Dragi naši,

Domaće ili strano? Otvoriti granice ili uvesti carine? Štititi privredu ili ostaviti nesputano tržište?

Ovo su večna pitanja svake nacionalne ekonomije, a posebno onih malih kao što je naša. Pitanje nije lako iako bi svi voleli da odgovori budu jednostavni. Ekonomija nije u crno-belim tonovima, već više u sivim, a to je izvor stalnih problema.

Nikad niste sigurni ko je u pravu. Granica između štetnog i korisnog je nekada vrlo tanka.

Ako otvorite tržište i pustite nesmetano delovanje velikih multinacionalnih kompanija, jasno je da posle nekog vremena neće biti iole značajnije ekonomije u vlasništvu domaćih lica. Velike kompanije jednostavno imaju takav izvor sredstava i toliko su velike da bez problema mogu da posluju određeno vreme sa gubitkom. Građani ovaj period prepoznaju kao „zlatni“ period kada je sve jeftino.

Ali, kada nestane konkurencija, cene idu u nebo sa namerom da se povrati sav izgubljeni kapital. Građani ovaj period prepoznaju kao „žal za starim vremenima“.

Pravilo stranih investicija je da u prvom, kraćem, periodu donose priliv novca i porast standarda, ali u drugom, dugom periodu, kada se završi početno investiranje, počinje značajan odliv kapitala kroz izvlačenje profita. Ako ne postoji dobra poreska politika, efekti stranih investicija postaju sve tanji i tanji.

Postoji i druga strana medalje. Ako zatvorite tržište, onda lokalni preduzetnici nemaju neki interes da unapređuju proizvodnju, postaju alavi pa građani ponovo ispaštaju zbog visokih cena proizvoda lošeg kvaliteta. Možda je mala uteha da novac nejčešće ipak ostaje u zemlji, ali običnom čoveku je svejedno da li ga pljačka stranac ili domaći. Tako i treba da bude. Niko ne sme da koristi povlašćen položaj da bi sticao nezarađeno.

Pa šta je onda za činiti?

Odgovor je, naravno, u sivim tonovima. Tržište mora biti otvoreno, ali samo u onoj meri dok postoji fer tržišna utakmica. Strani proizvodi koji su subvencionisani od njihovih vlada ne mogu ulaziti na domaće tržište bez odgovarajućih kontramera.

Ako neko časti svoje proizvođače sa 30%, onda mi moramo ili da pomažemo naše sa istim iznosom ili da uvedemo carine u istoj visini. Suština je da naše i strane dobavljače dovedemo u pribižno istu poziciju. Lakše reći nego učiniti.

Ipak, da budem jasan do kraja, strane investicije su potrebne i moramo ih podržavati i štititi kao i svaki drugi zakoniti biznis, ali bez razvoja domaćeg preduzetništva dugoročno nema sreće. Naš narod kaže: „Tuđa ruka svrab ne češe“. Mudro.