B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 15/2018 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 02.08.2018

Dragi naši,

Pre nekog vremena navršilo se 200 godina od kada je čuveni socijalista-utopista Robert Oven izašao sa parolom: „Osam sati rada, osam sati rekreacije, osam sati odmora!“. Negde sedamdesetih, činilo se da je sazrelo vreme da se i ovo radno vreme smanjuje, ali danas izgleda da pored osam sati redovnog rada mora da se radi bar još koji sat dodatno kako bi se obezbedio koliko-toliko pristojan život, a o penziji i da ne pričam.

Meni sve to ne izgleda naročito pametno, a ni efikasno. Ljudi moraju da imaju svoj privatan život usklađen sa poslom. To je odnos koji traje 40-45 godina, a to je malo predugačak period za život pod stalnim pritiskom. Sumnjam da je iko toliko izdržljiv, da radi dva posla i da ode u penziju zdrav.

E, sad... Pitaćete zašto ja, kao poslodavac, ne učinim nešto po tom pitanju u svojoj sopstvenoj kompaniji? Odgovor je jednostavan. Živimo u globalnom društvu koje uglavnom ceni materijalne vrednosti, pa je domaćinstvo sa dva automobila „bolje“ od domaćinstva sa jednim automobilom i da ne idem dalje. Mi smo uterani u takvu trku za rezultatima da svako zaostajanje znači i propast. 

Kada bi i pokušao da tako nešto učinim samostalno i ako bi se pokazao uspeh koji bi mogao postati zarazan za ostale, brzo bi se našao neki „Milosrdni anđeo“  krupnog kapitala da mi objasni da sam se malo preigrao. Ovakve promene moraju doći iz razvijenijih društava da bi bile održave, a upravo te razvijenije države forsiraju besmisleno opterećivanje zaposlenih. 

Ipak ima jedna razlika. U razvijenim državama većina stanovništva ipak još uvek ima samo jedan posao i uspeva da od njega pristojno živi, ali strani radnici, izbeglice, emigranti svih vrsta, moraju raditi po nekoliko poslova da bi ostvarili isti rezultat. Pravda???

Ovaj tekst je inspirisan razgovorom sa jednim našim vozačem koji je otišao na Zapad gde dobro zarađuje, ali radi 11 sati dnevno i sa jednim našim kolegom koji se vratio sa rada u jednoj čuvenoj kompaniji gde je radio 10 sati dnevno, živeo u zajedničkom smeštaju i odvojen od porodice, a nije baš zaradio bog zna šta. 

Srbija je dobro mesto za život. Dovoljno je velika i bogata. Pesnik je rekao da smo „Kuća na sred puta“ i to jeste problem, ali ipak smo mi najodgovorniji da našu zemlju učinimo prijatnim mestom za život. 

Ne treba se ubijati radeći, treba raditi efikasno.

 

                                Šešir nakrivi, lakše se živi!