B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 15/2017 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 26.07.2017

Dragi naši,


Hoće li internet uništiti trgovinu kakvu još uvek poznajemo? Hoćemo li u bliskoj budućnosti samo sedeti u svojim domovima i tipkati po svojim telefonima, a roba će samo stizati? Hoće li... hoće li... i još hiljadu sličnih pitanja muče današnje trgovce na malo.

Mnogi već razmišljaju da li da ulažu u svoje prodavnice ili da se polako prebacuju na internet. Već postoje i neka srednja rešenja, tzv. „pametne prodavnice“, gde samo uzimate robu, stavljate u korpu, a sistem prepoznaje šta ste uzeli, veže se za vaš telefon i skida vam iznos sa računa. Izgleda lepo, ali i zastrašujuće.

Zgodno je da ne stojite u redu i da što brže obavite posao kupovine, ali nije baš prijatno da vam novci odu sa računa tek tako, na temelju nekog tajnovitog kompjuterskog programa.

Nije loše kada vam robu donesu pred vrata, ali nije loše ni porazgovarati i posavetovati se sa lokalnim trgovcem i, na kraju krajeva, nije loše otići među ljude, pa makar i u lokalnu prodavnicu.

Ipak, nije sve tako crno. Nove tehnologije neminovno će biti sve prisutnije u trgovačkom poslu. Neke vrste trgovine kao što je prodaja knjiga, bele tehnike i svega onoga što je tehnički definisano će se polako seliti na internet i pred tim trgovcima je pravi izazov – kako se prilagoditi i preživeti.

Ova naša trgovina, sa svežom robom i sitnim svakodnevnim potrepštinama, nije tako ugrožena. Ljudi većinom još uvek žele da vide komad mesa pre nego što ga kupe, vole da uzmu jabuku u ruku, a i razgovor sa poznatim trgovcem nije zanemarljiva stvar.

Nije panika, ali je pravo vreme za razmišljanje. Čini se da smo upravo na početku informacione eksplozije koja će uticati na sve vidove našeg života, ali još nikome nije jasno kuda će nas to odvesti. U bolji život ili... u neki još neviđeni totalitarizam gde će sve biti pod kontrolom Velikog brata. Ne znam.

A gde smo tu mi iz Gomexa ? Pre svega trudimo se da idemo u korak sa savremenim tehnologijama. Naši kupci moraju imati uslugu kao bilo gde u svetu i moramo im obezbediti blagodeti koje nove tehnologije donose. Ali, nije sve u tehnologiji.

Ne smemo zapostaviti ni lokalni elemenat. Držimo proizvode svih najvažnijih svetskih igrača, ali glavni napor jeste i biće na unapređenju saradnje sa lokalnim proizvođačima. Želimo da promovišemo srpsku hranu i to ne iz patriotskih razloga već iz iskrenog uverenja da su ti proizvodi po pravilu boljeg kvaliteta od uvoznih, a da je naše povezivanje od ključnog značaja za dobrobit svih.

Pripremamo mnogo iznenađenja koje ćemo prezentovati u poslednjem kvartalu ove godine, ali uvek uz svest da smo tu zbog vas,  da živimo od vas i da svaka novina mora doneti i neku stvarnu korist za vas.

Tehnologija? Da, svakako, ali uvek u službi i pod kontrolom kupaca.