B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 14/2021 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 15.07.2021

Dragi naši,

U prethodnom periodu, cela nacija se podelila na srećnike i paćenike. Srećnici su oni koji vole sport, a paćenici svi ostali. Udarne termine na malim ekranima je zauzelo Evropsko prvenstvo u fudbalu, kao i teniski turnir „Vimbldon“. Kada ovaj tekst bude pred vama, već će se znati i evropski fudbalski prvaci i pobednik Vimbldona. Na žalost, u fudbalskom delu nismo prisutni, ali zato imamo favorita u tenisu. Naš Novak je na korak ka još jednom trijumfu koji bi ga još više približio tituli najboljeg tenisera svih vremena. Zamislite, naš Novak, najbolji svih vremena i to u jednom sportu koji se uglavnom vezuje za bogate zemlje. 

Što se tiče fudbala, pošto nismo prisutni, moji favoriti su Italijani. Čuveni (prvo fudbaler pa trener) Manćini je napravio ekipu bez izrazitih zvezda, ali ekipu koja igra kao švajcarski sat. Ne treba zaboraviti ni švajcarski tim koji bi se pre mogao nazvati ex jugoslovenskim nego švajcarskim. Ima tu igrača sa svih strana sveta koji su formalno postali švajcarci, ali ono što zadivljuje je način na koji su se borili za zemlju koju predstavljaju. Ginuli su na terenu, izvlačili se iz nemogućih situacija i napravili su rezultat (i igru) za pamćenje. I kod jedne i kod druge ekipe očit je snažan pečat selektora. Manćiniju je bilo nešto lakše, jer je došao sa oreolom sjajnog igrača i priznatog trenera i to iz zemlje koja je oduvek važila za fudbalsku velesilu, ali ipak, njegov lični pečat je jasno vidljiv i italijanska reprezentacija je dosta drugačija nego one prethodne. S druge strane, selektor Švajcarske, Vladimir Petković, potekao je kao igrač istoimenog kluba iz Sarajeva, karijeru nastavio u Švajcarskoj i vodi njihov tim već dugi niz godina. Fascinatno je kako u tom timu ima i zaista mnogo igrača raznolikog porekla, većina su i pripadnici naših posvađanih balkanskih zemalja, ali na terenu se to ništa nije primećivalo. Igrali su kao jedan. 

Kada sve saberete i tome dodate našeg Noleta (uz razočaravajući neuspeh muške košarkaške reprezentacije Srbije i sjajan uspeh njihovih ženskih koleginica), lako je zaključiti da se iza svakog uspeha krije dobra organizacija, dugoročno planiranje i rad, rad, rad. 

S obzirom da smo kao država slabi u sve tri pobrojane kategorije, morali bismo biti zaista srećni i zahvalni tim pojednicima koji svojim ličnim radom, žrtvom i željom za uspehom predstavljaju jednu drugačiju Srbiju, Srbiju koja nam se čini daleka, a mnogi će reći i nemoguća. Ipak, verujem da potencijal za preokret svakako postoji. Siguran sam da po našoj Srbiji u ovom trenutku trčkaraju neki potencijalni Đokovići ili Španovići, Jokići, a možda i neki novi Tesla... Da bi oni zablistali i dali doprinos baš svojoj zemlji, moramo se promeniti, bolje rečeno uozbiljiti i krenuti sa sistemskim i dugoročno planiranim ciljevima, a onda, političari neka se menjaju, ali neka ne skreću sa puta ? .