B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 14/2019 - Kolumna

autor: Gomex | 18.07.2019
Porodični magazin 14/2019 - Kolumna

Dragi naši,

Kad pogledamo oko sebe, obreli smo se već oko sredine leta. Neki su sa godišnjim odmorima završili i ostaje im samo prebiranje po hrpi lepih uspomena sa priljateljima, a „lične baterije” koje su napunili već lagano troše u nekim novim radnim pobedama. Drugi su pak u onoj prijatnoj stresnoj groznici oko poslednjih priprema za letovanje. Da li sam kupila sve što treba? Da li je putna apoteka savršeno popunjena? Koje putno osiguranje da uzmemo? Zašto ponovo vučemo toliko stvari? Da li da uzmem dve dobre polovne ili će ove gume izdržati još ovu sezonu...? 

Bez obzira na sva ova opšta mesta, u  jednom se moramo svi složiti: godišnji odmor treba da bude isključivo u funkciji opuštanja, punjenja baterija i provođenja lepih trenutaka s porodicom, prijateljima ili voljenom osobom. Jednom rečju stvaranje lepih uspomena.

Mnoga istraživanja ukazuju na to da je odmor, priprema za putovanje i sve oko ovog neizbežnog čina, kod ogromne većine porodica veoma stresna kategorija. Zašto je to tako, postoji više racionalnih objašnjenja. Količina stresa koji nakupimo tokom čitave godine u periodu pripremnih radnji za odmor jednostavno eskalira. Ne zbog toga što je ovo nešto posebno zahtevan i težak posao, već iz prostog razloga što su nam tolerancija i energija na izmaku.

Ovoga se treba često podsetiti kada krenemo u pripreme. Uvek se u porodici nađe neko ko je realno bolji organizator, to treba poštovati a ostali samo treba tome da se povinuju. Decu obavezno treba uključivati u proces pakovanja, da na vreme steknu naviku i obavezu, a uz to i odgovornost za planiranje svog odmora. Ne treba precenjivati sopstvene resurse oko bilo kog segmenta odmora. Ne treba poslednji dinar dati na aranžman, pa na odmor kretati sa zebnjom „da li ćemo imati za sladoled?”. Jednostavno, potrudite se da barem ovih sedam do deset dana budu samo vaši, posvećeni vama i vašoj porodici. Za ostale dane u godini, život će već sam rasporediti mnoštvo stresa i problema.

 

                                Šešir nakrivi, lakše se živi!