B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 14/2018 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 19.07.2018

Dragi naši,

Dobra vest za potrošače! Donesen je novi pravilnik o deklarisanju proizvoda koji bi trebao da omogući bolje informisanje o svojstvima proizvoda. Zastupam gledište da bi deklaracija trebala da sadrži jasne i razumljive informacije, a ne da zatrpava kupce gomilom nepotrebnih, sitnim slovima, poluinformacijama, koje kao da više služe da sakriju, nego da otkriju bitne karakteristike proizvoda. 

 

Današnji potrošač je sluđen tabloidnim naslovima tipa: “Strašno, kako nas truju!” ili “Užasno, hrane nas kancerogenim...” i da ne nabrajam dalje. Mogli bi pomisliti da neko samo sedi i smišlja kako da nas potruje. Daleko od toga da nema razloga za brigu. Neko je već dobro primetio da više ne pravimo hranu za ljude, nego za novce, a  onda ne treba puno pa da se neko seti da je bitno da se više zaradi, a hrana... Biće jeftina, lepo upakovana, upotrebljiva i ne baš direktno štetna. Uz malo pojačivača ukusa, biće kao prava. 

 

Na tom tragu smo imali deklarisanje mesnih prerađevina gde se morala deklarisati količina proteina, ali ne i da li su životinjskog ili biljnog porekla. Posledica takvog deklarisanja je da su umesto proteina životinjskog porekla (meso) stavljali proteine biljnog porekla (soja), pa smo dobili skoro vegeterijansku salamu. Ima proteine (soju), dobije veštačku boju i pojačivač ukusa, nisku cenu i... Da prste poližeš. Došli smo dotle da naša deca ne znaju šta je pravi ukus viršle, pa neće da jedu viršlu od mesa.

 

Ipak, država funkcioniše kako-tako, pa naša hrana uopšte nije loša i ako ima tendenciju da se kvari.

 

Naši mesni proizvodi „Graničar” neće menjati deklaraciju jer se od početka rade po originalnim recepturama i bez kompromisa radi postizanja niže cene. Svesni smo da ljudi teško žive i da novaca nije nikad dosta, ali postoje neke granice preko kojih ne bi smeli prelaziti. Nismo samo mi krenuli tim putem. I neki drugi proizvođači se vraćaju kvalitetu svesni da je to teži, ali sigurniji put ka vernim kupcima. I nije istina da kvalitet mira biti skup. On košta malo više od nekvaliteta, ali za uzvrat dobijate kartu za zdraviju budućnost (da se tako pesnički izrazim).

Ovaj novi pravilnik će pomoći onima koji su se opredelili za kvalitet i zato ga i mi u Gomexu svesrdno podržavamo.

 

 

                                Šešir nakrivi, lakše se živi!