B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 12/2018 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 21.06.2018

Dragi naši,

U proteklom periodu dobio sam nekoliko pisama u kojima se potrošači žale da je roba u našim prodavnicama skuplja nego što je to u inostranstvu. S obzirom na naše, višestruko manje plate to sigurno nije prihvatljivo na bilo koji način.

Jedna gospođa je primetila da je npr. puter u Srbiji znatno skuplji nego u Italiji. O čemu se radi? Pre svega mislim da je u pitanju sistem subvencija koji je u EU razvijen do besmisla, pa često nije bitno ni šta ni kako radite, bitno je da ste se uključili u neki sistem subvencija. Ne treba zaboraviti da se na kraju uvek plaća puna cena, samo što to na prvi pogled nije vidljivo, jer deo cene plaća država sa novcem koji prikupi kroz porez od građana i privrede. Dakle, opet plaćaju građani. Zaista nije logično da je cena litre mleka u Srbiji uglavnom niža nego što je to u EU, a da je puter koji se pravi od tog istog mleka značajno jeftiniji. Postoji i još jedno moguće rešenje. Naime, u poslednjih nekoliko meseci cena putera je drastično porasla (i preko 100%) tako da mogu postojati značajne razlike na dnevnom nivou.

Drugi potrošač se žalio na cenu maslinovog ulja, pa je čak i pitao: „Gde vam je srce...?“, aludirajući da smo formirali previsoku cenu kako bi se okoristili. Nisam detaljno upoznat sa cenom maslinovog ulja na svetskom tržištu, jer mi, a i većina drugih trgovaca, nismo uvoznici ovog proizvoda. Na žalost potrošnja maslinovog ulja na srpskom tržištu je realno vrlo mala pa se ne isplati samostalan uvoz. Posledica ovoga je da mi kupujemo ulje od uvoznika i na njega stavljamo uobičajnu maržu. Dakle, mi ne spuštamo niti dižemo cenu, ona zavisi od cene na svetskom tržištu, uvozničkih marži i, na kraju, od obima prodaje. Ako se prodaje mali broj komada, onda su svi troškovi (transport, analize, lageri...) viši i to značajno utiče na cenu.

Trgovci, maloprodavci su često na udaru medija zbog cena proizvoda, ali mi najčešće koristimo iste marže, a cena najviše zavisi od ulazne cene proizvođača ili uvoznika. Naravno, kupci vide samo krajnju cenu koju nalaze u prodavnici, pa mi prvi dobijemo po glavi. Ne žalim se, tako je to svuda u svetu, a želja mi je bila da približim da mi nismo baš takvi đavoli kakvim nas neki doživljavaju. 

Već više puta sam ponovio, nije naš najveći problem cena proizvoda. Po evropskim podacima, naša prehrana je oko 30% jeftinija od evropskog proseka. Naš problem su male plate. Moramo više i bolje da proizvodimo kako bi i plate mogle biti veće.  

 

 

                                Šešir nakrivi, lakše se živi!