B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 12/2017 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 14.06.2017

Dragi naši,

Sećate li se pesme Bore Čorbe: “Pravila, pravila, da bi te udavila ili kičmu savila...”? Čitam neke nove propise pa mi ova pesma sve više pada na pamet. Bora je napiso ovu pesmu davne 1982. godine i prilično sam siguran da nije bio svestan koliko je proročku pesmu napisao. To je vrednost umetnika. Nekada osete puno više nego što razumeju.

Sve je više pravila i sve dublje zadiru u našu privatnost, pa je nekada teško razlučiti šta je to opravdano, a šta je to ograničavanje slobode običnog građanina. Čini se kao da nam država želi poručiti da smo mi malo priglupi i da ona bolje zna šta je za nas dobro od nas samih. Kada malo razgrnete prašinu ipak se mogu uočiti različiti interesi.

Velike kompanije preko svojih lobista promovišu razna pravila koja opravdavaju brigom za dobrobit potrošača, a u stvari pokušavaju da otežaju posao malim privrednicima i tako istisnu konkurenciju. Banalan primer je običan ćevap koji su naše mame, bake a i mi pravili ili kupovali kod lokalnog mesara. Danas svaki lokalni mesar mora obezbediti hrpu papira da bi napravio taj isti ćevap, ali ako želi da radi po zakonu, ovaj ćevap mora biti znatno skuplji, a time i manje konkurentan od onih kod velikih kompanija.

Ili, sve više je propisa koji regulišu odnose unutar porodice. Sa jedne strane, zaista se mora sprečiti svaka vrsta porodičnog nasilja, ali sa druge strane, zaista sumnjam da se bilo ko može bolje brinuti o našoj deci od nas samih. Ludaka ima, bolesnih ljudi ima i uvek ih je bilo, ali oni su značajna manjina pa moramo biti oprezni da se zaštita ne pretvori u zloupotrebu. Možda bi efikasnije bilo da se poradi na suzbijanju siromaštva, a da pendrek bude zaista zadnja opcija.

Stalno slušate i čitate o novim propisima koji sve bolje štite potrošače, a onda odjednom shvatite da više ni ne možete da se požalite nekoj inspekciji kao državnom organu, već ste upućeni na neke organizacije koje će vas zastupati... nije nego... „ne lipši magarče do zelene trave”.  Siguran sam da su se trgovci nekada više plašili prijave inspektoru nego sadašnjih zastupnika.

I tako dalje i dalje i naći ćete hiljade novih pravila koja zahtevaju hiljade novih tumača i stručnjaka, hiljade „eksperata”, a to sve košta i na kraju sve to plaća običan građanin. Ako našu privredu opteretimo nerazumnim pravilima, ona nikada neće biti konkurentna i mi ćemo biti i ostati mala siromašna zemlja. Amerika je najbolji suprotan primer. Ko god imalo poznaje Ameriku, sigurno je primetio da su tamo pravila daleko manje rigorozna nego u Evropi,  pa onda ne treba da nas čudi što je Amerika “Supersila”, a Evropa “Stara dama”.