B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 11/2022 - Kolumna

autor: Gomex | 02.06.2022
Porodični magazin 11/2022 - Kolumna

Dragi naši,

Kažu da je ekonomska i energetska kriza neslućenih razmera tek pred nama. Ne moramo biti vrsni ekonomisti pa da naslutimo razmere udara koji nas očekuju, jer ono što upravo prolazimo vrlo je rečita najava. Cene elementarnih životnih namirnica, u odnosu na stabilnost u koju smo se uljuljkali, počele su da divljaju. O računima na benzinskoj pumpi ne treba trošiti previše reči. Primanja su ostala onakva kakva su bila, a potrošnja nemilice raste. Nervoza i neizvesnost su se uvukle u celo društvo. Nismo još uvek sigurni da li nas preterano plaše ili su najave veće ekonomske krize potpuno realne.

U svakom slučaju, pokazali smo svoje pravo lice u jednonedeljnoj krizi sa šećerom, a pre toga najavom da benzina neće biti. Mnogi od nas su spremni da odmah skoče, odjure do pumpe ili supermarketa i zgrabe za sebe najviše što mogu. Ovakav vid pravljenja zaliha, uglavnom za obične ljude, vodi u besmisao. Koliko smo sa svojim ograničenim budžetima sposobni da izguramo sa tim zalihama? Koliko će nam potrajati taj rezervoar goriva ili desetak kilograma šećera, to pitanje malo ko sebi postavlja.

Efekat ovakvog ponašanja je uvek masovno nepoverenje, društveni konflikt i pune stranice medija o zanimljivoj temi koja se zove „nestašica”. Uglavnom ne razmišljamo o tome da su sistemi, putevi i distribucija svih osnovnih potrepština razrađeni do perfektnosti, za redovne situacije. Krizni momenti, koje čini abnormalna potražnja za bilo čime, su neminovni. Ne tvrdi niko da je predstojeća kriza laž, ali pokušajmo da budemo pametni i da se provučemo sa što manje nervoze.