B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 10/2022 - Kolumna

autor: Gomex | 19.05.2022
Porodični magazin 10/2022 - Kolumna

Dragi naši,

Na pragu smo meseca juna. Sve porodice koje imaju maturante, bilo male ili one velike, znaju kakav stres sa sobom nosi ispit zrelosti i prekretnica u životu ovih mladih ljudi. Pored stresa, matura još i košta. 

Strategije u različitim situacijama idu od toga da je neko tokom godine redovno radio na pripremi mature, pa sad pred sam ispit može samo malo da „podgreje” stolicu. Neki su pak upali u frku shvativši da je ostalo premalo vremena za pripreme. Tako je i sa budžetima za ovu manifestaciju. Ispalo je da porodica sa prosečnim primanjima mora da razmišlja o kreditu da bi isfinansirala prosečan trošak oko opremanja maturanta za proslavu. Šiju se balske haljine, rade se nokti, probne šminke i probne frizure, fotografije za maturski album... Reklo bi se malo previše za jedno nezaboravno veče.

Još jedna grupa se izdvaja, ovih dana, oko maturskih svečanosti. To su one grupe sredovečnih, koje srećemo u ranim popodnevnim satima, čudno svečano doterane koje se kreću u pravcu škola ili lokalnih kafana. To su polaznici proslava godišnjica mature. Ima neke draži i u tome da sretnemo drugare iz detinjstva ili iz rane mladosti, da razmenimo informacije o tome kolika su čija deca, ko je još opstao u braku i šta je sve postigao. To je jedan lep ali i potpuno iracionalan svet. Svi ti ljudi koje pamtimo iz detinjstva, sada su neki potpuno drugi, filtrirani kroz godine i decenije u realnom životu.

 U svakom slučaju, mesec matura je pred nama. Kad se sve sabere i oduzme, polovina čitavog društva slavi, a druga polovina učestvuje u pripremama. Tako je to u mesecu matura.