B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 10/2018 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 24.05.2018

Dragi naši,

Red je da se i ja oglasim povodom tzv. “besplatnih kesa”. Zašto sam stavio navodnike? Zato što besplatne kese u stvari ne postoje, niti su ikada postojale. Svaki trgovac je njihovu cenu uključivao u troškove poslovanja, pa su kupci na ovaj ili onaj način ipak plaćali kese. 

Verovatno se pitate - zašto onda tolika graja oko nečega što se ionako već naplaćuje? Zašto da kupci plaćaju nešto što su već platili? Pitanje izgleda jednostavno ali odgovor je komplikovan. Pa, da pokušam da objasnim...

Problem nije u deljenju kesa svojim potrošačima. Svaki pametan trgovac voli da ugodi svom kupcu, pa u tom smislu besplatne kese mogu biti način da se privuče i zadrži potrošač. Problem je u neracionanoj upotrebi kesa. Prema svim istraživanjima najmanje 50% plastičnih kesa se upotrebe samo jednom da bi potom ekspresno završile na raznim legalnim i nelegalnim deponijama. S obzirom da se radi o vrlo tankim kesama, one su prilično teške za reciklažu, a i kada su biorazgradive, treba im dosta vremena da prirodnim putem nestanu. Sledeći problem je psihološke prirode, ali sa veoma praktičnim finansijskim posledicama. Kada je nešto besplatno, to se ne ceni, pa se razbacuje. Konkretno, kada su kese besplatne, ako nešto možete da zapakujete u jednu kesu, vrlo često ćete umesto jedne, upotrebiti tri kese. Čak i simbolična naplata kese ima uticaj drastične racionalizacije potrošnje.

Ne treba zaboraviti ni ekološke probleme i to ne iz nekih visokomoralnih razloga, već , opet zbog praktičnih posledica. One kese koje vidimo kako vijore oko gradova kad-tad moraju biti reciklirane ili ćemo doživeti da svi živimo u nekoj vrsti deponije. To čišćenje neko mora da plati, a nema ko drugi da ga plati nego građani, svi mi, samo ovaj put kroz porez. 

Kada sve saberete, bolje je sprečiti nego lečiti. Nije teško poneti prikladnu torbu i izbeći svaki trošak. Mi ćemo, kada se bude krenulo sa naplatom kesa, obezbediti i deo besplatnih torbi kako bi potrošačima olakšali prelaz. Takođe, odredićemo minimalnu cenu i popraviti kvalitet kesa kako bi  se plaćene kese mogle više puta upotrebljavati. Kese koje se upotrebljavaju za pakovanje voća i povrća i dalje se neće naplaćivati, jer se i koriste u skladu sa potrebama.

U današnjoj situaciji iz pozicije potrošača, svaki dodatni trošak je suvišan. To je razumljivo, ali nekada ipak moramo pogledati unapred, jer, da se vratim narodnim mudrostima - “što ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji”.

 

                                Šešir nakrivi, lakše se živi!