B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 1/2017 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 12.01.2017

Dragi naši,

U prošlom broju Magazina pisao sam o protekloj godini koja nije bila laka, a sada želim da vam pišem malo o onome što očekujem u sledećoj godini.

Odmah da kažem da u poslovnom pogledu očekujem realno poboljšanje. Neki neophodni potezi su urađeni i dobre firme će moći to da iskoriste za bolje poslovanje. One druge, koje nisu dobro organizovane, čeka teška borba za preživljavanje. To je uvek tako i tako treba da bude.

GOMEX je uvek radio u teškim situacijama, ali je učio, prilagođavao se i zato sa prilično optimizma gledamo u našu budućnost. I dalje me brinu javna preduzeća koja su još uvek nereformisana pa se bojim da će i dalje neopravdano  opterećivati pleća građana. To je težak i ekonomski i politički problem, ali on mora biti rešen.

Siva ekonomija će i dalje opstajati kao jedan od bitnih problema, ali to je tako sa svim siromašnijim društvima. Vidi se da je ovaj problem dobro shvaćen i od države i od preduzeća, ali dug je to put do rešenja. Krenuli smo sa finansijskom lutrijom i odmah su mnogi iskazali sumnje u efikasnost ovog alata u borbi protiv sive ekonomije. Svi smo mi svesni da ljudi neće preko noći početi da izdaju i prikupljaju fiskalne račune i da ćemo tako ukinuti sivu ekonomiju. Radi se o potrebi da svi zajedno više razgovaramo o potrebi da se plaća porez i da razumemo da je to bitan uslov boljeg života.

Dobar deo naših građana izbegavanje izdavanja računa smatra kao neku vrstu nestašluka, ali kada dođe u bolnicu ili odvede dete u školu pa se susretne sa nedostatkom medicinskog materijala i sa neurednim toaletima, tek onda počinje da se pita šta smo Bogu zgrešili da ovako živimo. Jedan od odgovora je plaćanje poreza i odgovornost onih koji raspolažu sa tim novcima.

Neki građani će ostetiti i finansijski boljitak, ali za većinu on će biti teško primetljiv, ali i to je nešto što smo očekivali. Kada brod zaokrenete pa dok uhvatite punu brzinu uvek treba neko dodatno vreme. Ipak, sve u svemu, ja sam optimista. Privreda će živnuti i samo je pitanje vremena kada će to osetiti i građani.

Brinem se zbog iseljavanja mladih stručnjaka i uopšte građana Srbije, ali i to je problem koji može rešiti samo privredni rast. Naše sve prethodne reforme su se razbile na reformi javne uprave, nadam se da se sada to neće desiti.