B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 09/2019 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 09.05.2019

Dragi naši,

Ukazala mi se prilika da iskombinujem posao i zadovoljstvo, pa sam stigao u Ameriku. Naravno, prva stanica je New York, grad koji možda ne predstavlja prosečnu Ameriku, ali grad koji jeste moderna Vavilonska kula, gde se govori na stotine različitih jezika, ispoveda na desetine religija. Svako negde žuri, nešto radi, novac podmazuje sve točkiće društva, pa sve funkcioniše prilično dobro.

Uskrs se u Americi uglavnom ne proslavlja na tako svečan način kao kod nas. Posetio sam crkvu Svetog Patrika kada se ispred crkve održavala čuvena Parada šešira. Na uskršnji dan ovde se okupljaju  dame i gospoda sa svim mogućim modelima pokrivala za glavu, uglavnom sa uskršnjim motivima. Šeširi sa kokoškama, jajima, zečevima, cvećem, sve je bilo veselo i lepo, ali tu je bila i grupa bradonja u suknjicama sa prilično nehrišćanskim porukama. Prijatno me je iznenadilo što niko nije reagovao na njihove provokativne nastupe.

U isto vreme, malo dalje, ispred zgrade UN, protestvovala je grupa Indijanaca, sve sa perjanicama i to zbog zagađivanja životne okoline. Ljudi su ih isto obilazili žureći nekuda, neki su sa odobravanjem klimali glavom u znak saglasnosti, a neki su se samo slikali sa poglavicom. Ovo lice Amerike mi se učinilo lepo. Svako živi svoj život i ne smeta drugome. Samo... izgleda da ima jedno lice Amerika za Amerikance, a drugo (ružnije) za sve ostale.

Inače, na lično zadovoljstvo, posetio sam nekoliko običnih lokalnih prodavnica i nisu baš ostavile dobar utisak. Nisu ništa bolje opremljene od naših, a čak mi se čini da su naši trgovci za nijansu ljubazniji iako sam često vrlo kritičan prema svojim Gomexovcima. Sve je vrlo skupo. Flaširana voda je oko 250 dinara, Coca Cola isto oko 250 dinara, Marlboro oko 1500 dinara, a pivo u kafiću oko 800 dinara.  Naravno to je New York, prestonica sveta, druga mesta su dosta jeftinija, a naročito ako se snabdevate po ogromnim marketima na periferiji gradova. Ipak, sigurno je da je hrana kod nas dosta jeftinija i boljeg kvaliteta, ali s obzirom na male plate, ipak je prednost kod Amerikanaca. 

Ima i druga strana medalje. Mislim da bi se mnogi iznenadili kada bi videli koliko se ovde radi. Bez dve plate ni ovde nije lako, a nije iznemađenje kada shvatite da dobar deo penzionera i dalje nastavlja da radi. Amerika je zaista posebna zemlja, različita od Evrope, ali možda je baš zato i najmoćnija. Ne verujem da ih je moguće kopirati, ali imamo i mi dosta naših aduta da budemo bolji, samo.... imamo li pameti? 

Šešir nakrivi, lakše se živi!