B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 08/2019 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 18.04.2019

Dragi naši,

Evo nas u varljivom aprilu. Em je varljiv u meteorološkom smislu, em može da prevari i finansijski. Ove godine imam tri ozbiljna napada na novčanike. Dva Uskrsa i Praznik rada su tako lepo vremenski raspoređeni (za nas trgovce SMAJLI) da će trebati dobra matematika i finansijska disciplina da se pokriju svi troškovi. 

Naravno, postoji i lepša strana medalje. Uskrs je najveći hrišćanski praznik koji slavi pobedu života nad smrću i celoj našoj civilizaciji daje ozbiljan smisao postojanja. Bez Uskrsa naš život je samo zrno peska u pustinji. Uskrs je bitan deo naše kulture i da parafraziram reči jednog umetnika  “Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti”.

Malo smo iskomplikovali situaciju sa dva različita termina proslave, što je nekima povod za svađu, ali većini je ipak to dodatno zadovoljstvo. Pesimisti bi rekli da smo velike verske praznike pretvorili u napade potrošačke groznice, a izvornu skromnost obeležavanja pretvorili u paradu neukusa, ali ja sam uverenja da su sve ove svetkovine, ma kako organizovane, ipak dobrodošle, a da će vreme učiniti da sve dođe na svoje mesto. Naše babe i dede su dobrim delom bili nepismeni seljaci, a mi se sada vozimo automobilima, avionima, gradimo dobre kuće i… nismo gladni! Sve se to promenilo u relativno kratkom vremenskom roku, pa se treba privići na tako brze promene. 

Prvog maja 1866. godine, radnici Čikaga su protestvovali tražeći osmočasovni radni dan, a već 1889. godine ovaj datum je proglašen za zajednički praznik svih radnika. Samo 120 -130 godina kasnije, mi raspravljamo da li radnička klasa još uvek postoji. Frapantna brzina promena. 

Ipak,  posle svega, ja sam optimista. Uskrs će nastaviti da se slavi budeći dobre emocije svih hrišćana. Radnička klasa nije ista kao nekada, ali i dalje postoji. Sukob između kapitala i rada je i dalje jasno vidljiv, a tim ostaje i puno razloga da se ljudi organizuju i štite svoja prava. Osmočasovni radni dan je postao standard, ali možda je vreme da barem počnemo raspravu i o nekom kraćem radnom vremenu. Tehnologija napreduje enormnom brzinom, mnogi poslovi se gase, a novi ne nastaju dovoljno brzo. Čovek koji ne radi nije samo finansijski ugrožen, on je i psihički napadnut. Treba razmišljati i naći način da očuvamo hrišćanske vrednosti kao što je pravda, saosećanje, porodica, jer to je prošlost bez koje nema budućnosti. Pameti nam treba više nego ikada.

U ime svih zaposlenih u GOMEX-u i moje lično ime, želim vam srećne praznike uz naš slogan...

Šešir nakrivi, lakše se živi!