B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 08/2018 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 26.04.2018

Dragi naši,

Pred nama su Prvomajski praznici, a i Ðurđevdan samo što nije. Krenula je sezona izlaska u prirodu, s tim što to kod nas ne znači da je počela sezona šetnje u prirodi, već sezona roštiljanja. Nije ni to loše, važno je da se izađe iz rutinirane svakodnevnice. Ne jedem puno, ali volim roštilj ili, još tačnije, volim roštiljanje. To je drugo ime za druženje.

Hrana više nije samo način kako zadovoljavamo naše osnovne potrebe. Hrana je sada zabava, razlog za druženje. Naši analitičari primećuju stalni rast prodaje začina i to onih egzotičnih. Moja generacija nije ni čula za npr. kurkumu, a ona se ustoličila kao jedan od najprodavanijih začina. Pre neki dan, jedan prijatelj mi je poslao sliku pasulja koji je kuvao uz upotrebu azijskih začina. Za prosečnog ljubitelja pasulja, to je verovatno teško krivično delo i uvreda nacionalne kuhinje, ali na slici je izgledalo baš lepo, a pošto mi se prijatelj javio i posle degustiranja, reklo bi se da je sve prošlo bez težih posledica.

Lepota je u tome što eventualna strast prema kuhinji uopšte ne traži puno novaca. Pre neki dan sam jeo staru dobru proju, lepo obikovanu i sa nekim đavolskim dodacima koje nisam mogao da prepoznam. Sve zajedno je bilo jako ukusno. Kada bih podvukao crtu, rezultat je bio - odlično sam se najeo, svaki nutricionista bi me pohvalio za izbor zdrave hrane, a sve zajedno sigurno nije koštalo više od 30,00 dinara. Dakle, nije stvar u novcu, barem kada se radi o kuhinji. Mnogo više zavisi od naše želje da nešto promenimo, da probamo nešto novo, da običan trenutak obroka pretvorimo u malu avanturu.

Sa godinama postajemo konzervativiniji i sve teže menjamo navike. Najčešče je to zbog zaključka da smo sa godinama postali pametniji. Delom je to tačno, jer ne postoji bolji način učenja od iskustva na sopstvenoj koži, ali, sa druge strane, svet oko nas je toliko raznolik, informacije su nam postale tako lako dostupne da je greh ne probati i iskustva nekih dalekih i slabo poznatih društava.

Kuhinja je pravo mesto za bezopasno eksperimentisanje. Uključite maštu, dobro pogledajte ovaj naš magazin i sigurno ćete naći neke od potrebnih proizvoda, naravno, sa spuštenom cenom.  Ako i ne budete uspeli, ako i ne postanete čudo od kuvara, sigurno ćete se zabaviti, nasmejati, a jelo se svakako neće baciti.

Život nije lak, ali nije ni baš tako gadan kako nam se nekada čini. Ipak mnogo toga zavisi od nas i zato želim vam srećan 1. maj uz poruku...

                                  Šešir nakrivi, lakše se živi!