B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 07/2022 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 31.03.2022

Dragi naši,

U prošlom uvodniku, pokušao sam da budem duhovit, pa sam smislio pričicu o ukrajinskom ratu po kojoj „neko“ pogrešno programira raketu i ona završi u Srbiji. Na žalost, kao da sam bio prorok, s tom razlikom što je raketa, umesto u Srbiji, završila u Hrvatskoj. Po svemu sudeći, kada počne rat, obična ljudska mašta ne može da se takmiči sa surovom ratnom istinom...

Na kraju se ipak dobro završilo. Niko nije nastradao. Neko u NATO mašineriji će dobiti packe zbog propusta u obezbeđivanju sigurnosti članica i to bi bilo to. Kao što naš narod kaže „Vuk ujeo magare“ i nikom ništa. 

Ali, sada zamislite još jednu mogućnost, koja se srećom nije ostvarila, a mogla je. 

Šta mislite da je ta raketa, koja je po svemu sudeći zbog zastarelosti letela van kontrole onog koji ju je lansirao, kojim slučajem pala na bolnicu, školu ili dečiji vrtić neke NATO države i da je bilo puno žrtava? Šta mislite kakva bi histerija nastala, koliko bi se čulo poziva na osvetu, kako bi društvene mreže gorele od izliva osećanja (besa)? Kako bi NATO političari reagovali na to? Da li bi zadržali hladnu glavu? Sumnjam. 

Pod uticajem javnosti, bez obzira čija je to bila raketa, došli bi na ivicu globalnog ratnog sukoba. Zar vam ova potencijalna situacija ne liči na slučaj Gavrila Principa i početak Velikog rata? I onda je većina Evropljana mislila da će to biti neki „ratić“, prilika da se neki generali proslave, a završilo se sa 50.000.000 mrtvih.

Na svu sreću, ipak smo daleko od te situacije. Ukrajinski rat je još uvek strogo kontrolisan, ali možda bi trebalo da gospodari rata ipak malo promisle dok ne bude kasno. 

Ljudi se već plaše nestašica, prave rezervne varijante za slučaj nestanka struje i gasa (Smederevac je zakon :) ), cene rastu, a u stvari sve to ne bi trebalo da se dešava. Na svetskom nivou, svega ima u dovoljnim količinama, osim... Političke pameti i spremnosti na razuman kompromis.

I za kraj, da ponovim deo prošlog uvodnika. Trgovci su dobro snabdeveni, dobavljači ispunjavaju svoje obaveze i nema mesta panici, a i ta nesrećna raketa, možda je i to zbog nečega dobro. Možda je neko (ko treba) shvatio koliko smo blizu bili katastrofičnog scenarija. Možda neko (ko treba) i uključi mozak na neki manje isključiv mod. Možda...