B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 06/2022 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 17.03.2022

Dragi naši,

Taman kada pomislim da se situacija malo smiruje i da ću moći da odahnem i odmorim, kad... Evo ga opet. Taman kad nam se učinilo da kovid ostaje iza nas, evo ukrajinske krize. Da ne ulazim u to ko je tu za šta kriv i ko je šta uradio, pozabaviću se samo posledicama te krize na nas u Srbiji.

Koliko god nam možda to izgledalo daleko, Ukrajina se nalazi na manje od 500km od naših granica. Nije nemoguće da zamislim situaciju da tamo neki operater koji programira let rakete, pod uticajem votke (omiljena je i kod jednih i kod drugih), ukuca pogrešnu koordinatu i eto ti belaja. Verovatno nije dobro vreme za šalu, ali sam samo želeo da ukažem na to da, kada se ovako nešto desi (sukob Rusije i Ukrajine), gde su još upleteni interesi desetine drugih manjih i većih država, ništa nije nemoguće. Navodno je Ajnštajn rekao da postoje samo dve bezgranične stvari. Jedna je kosmos, a druga ljudska glupost, s tim da za kosmos nije siguran.

Objektivno gledajući, Srbija ima dovoljno hrane i ostalih neophodnih potrepština da nema razloga za paniku, ni za neke pojačane nabavke. Vladala je pomama za brašnom, pa su se čak mestimično pojavljivale i nestašice, ali ne zbog toga što nemamo dovoljno brašna, već iz prostog razloga što uobičajeni kapaciteti pakovanja brašna nisu dovoljni za tako veliku potražnju u tako kratkom vremenu. 

Ukrajina po nekim podacima proizvodi oko 75% svetskog jestivog ulja, a zajedno sa Rusijom oko 30% pšenice. Srećni smo što proizvodimo i jedno i drugo u dovoljnim količinama za naše potrebe, tako da ni u tom delu nema mesta za zabrinutost.

Gladni i žedni nećemo biti, imaćemo i struje i energenata, ali će se cene verovatno kretati potpuno nepredvidivo. Videćemo dramatične skokove, pa duboke padove i zato mislim da je preporučljivo da se ne ulazi ni u kakve kupovine po cenama koje bitno odstupaju od uobičajenih. Ako želite da kupite neki od polovnih automobila (čije su cene značajno skočile), možda je bolje da se malo strpite, jer bi situacija do kraja godine mogla biti dosta drugačija. 

Mesta za paniku nema, ali opreza nikada nije dovoljno. Ovakvi sukobi i njihove posledice su potpuno nepredvidivi. Možda se sve smiri za dva-tri meseca, a možda se produži i eskalira.

Mi u Gomex-u smo dobro snabdeveni i od strane dobavljača nemamo nikakve najave koje bi nam sugerisale da će se nešto bitno promeniti. Što se tiče cena, poštovaćemo državnu politiku i korigovaćemo ih samo onoliko koliko ih koriguju proizvođači. Možda je ovo još jedan trenutak da stavimo prst na čelo. Mi smo mala, lepa zemlja i bogata taman onoliko koliko nam je potrebno. Nemamo da se razbacujemo, ali možemo lepo da živimo, samo... Samo nam treba malo pameti, dugoročnog planiranja i poverenja jednih u druge. Ništa više...