B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 06/2018 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 01.04.2018

 Dragi naši,

Pretpostavljam da je velika većina naših kupaca dobila bar nekoliko poruka na svom mobilnom telefonu, a isto tako sam siguran da se svako bar jednom iznervirao zbog primljene poruke. Kada objektivno razmislite, ovakve poruke ne bi trebale da vam smetaju jer vam uglavnom nude neke pogodnosti, a vi sami odlučujete da li ćete ih iskoristiti ili ne. Ali... Kako god, ipak vas nerviraju, jer narušavaju vašu privatnost.

I šta sada da radite? S jedne strane živite usred ogromne tehnološke revolucije. Sve vam postaje na dohvat ruke. Kupujete iz fotelje, GPS vas sigurno vodi i kroz potpuno nepoznata mesta, plaćate račune, štedite vreme, razmenjuete slike, pričate sa prijateljima bilo gde u svetu (za džabe), svaka informcija vam je trenutno dostupna, ali sa druge strane nepoznati ljudi sakupljaju podatke o vama. Najčešće to rade da bi popravili svoju uslugu kako bi koristili baš njihove servise ( i naplatili ), ali ne treba biti naivan i ne podozrevati da se svi ti prikupljeni podaci mogu i zloupotrebiti.

I sada treba biti pametan. Kako da zadržimo ono što je dobro, a eliminišimo ono što ne valja? Siguran sam da bar 95% prometa internetom je na neki način korisno, ali opet ostaje onih 5%, pa kad vam se tako nešto dogodi proklinjete internet i onoga ko ga je izmisilo.

Pošto se svaka, pa i GOMEX-ova trgovina u dobrom delu zasniva na proučavanju potreba i ponašanja potrošača, i mi redovno pratimo sve što se dešava na ovom polju. Vidljivo je da sazreva svest da se mora reagovati i doneti pravila koja bi štitila korisnike. U Evropi je već donesen dosta rigorozan zakon o zaštiti podataka (GDPR) koji je prvenstveno usmeren na obuzdavanje američkih interenet džinova, a i mi nećemo dugo čekati da se slična regulacija primeni kod nas.

Dakle, korak po korak isplivaćemo iz ovih problema koji donose nove tehnologije. Setimo se, kada su krenuli prvi automobili 40 km/sat, mnogi su se pitali da li će pri ovoj brzini moći da dišu? Sada izgleda smešno, ali tada je sve to bilo potpuno nepoznato kao i današnje IT tehnologije za većinu običnih građana. 

Mi u GOMEX-u se trudimo da idemo u korak sa inovacijama i da vam budemo od pomoći. Trudimo se da šaljemo samo infomacije koje su zaista korisne za vas. Verovatno nekada pogrešimo, ali tako je to u poslu i sigurno nije namerno. Podatke koje prikupljama čuvamo u potpunom skladu sa zakonskim propisima. Imali smo i inspekcijski nadzor koji je ovo potvrdio. Ne radi se samo o tome da se zakon mora poštovati. Radi se i o tome da bi svaka zloupotreba poljuljala poverenje naših 300000 korisnika Kartice brojalice, a to je najvažniji kapital od koga GOMEX živi i vidi svoju budućnost.

I na kraju poruka... Kada se radi o internetu, budite oprezni, ne nasedajte na očigledne podvale, ali ne lišavajte se ogromne pomoći koje ove tehnologije donose. Budućnost se ne može zaustaviti.

 

Šešir nakrivi, lakše se živi!