B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 05/2022 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 03.03.2022

Dragi naši,

Dan žena je prvi put javno obeležen 28. februara 1909. godine u SAD, nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička stranka Аmerike, a povodom protesta koji su organizovale tekstilne radnice Njujorka još 8. marta 1857. U formalnom smislu, na predlog Lujze Cici i kasnije Klare Cetkin, ovaj datum je opšte prihvaćen i od 1910. slavi se kao Međunarodni dan žena. Žene tog doba su bile u izrazito podređenom položaju u odnosu na muškarce i od tada, korak po korak, osvajaju prostor ravnopravnosti, ali ni dan danas ne možemo reći da su stvarno ravnopravne.

Istina, danas imamo i žene predsednice vlada, a nije retko ni da su žene na čelu ministarstva odbrane, tog izrazito muškog bastiona moći. U nauci i kulturi su uglavnom izjednačene, mada uprkos svemu, ipak možemo reći da još uvek živimo u svetu muške dominacije.

Kao i u svemu, i Dan žena je postao izvor nesuglasica, čak i među samim ženama. Neke misle da je samo obeležavanje Dana žena slika neravnopravnosti (ne postoji Dan muškaraca :) ) i da je proslava ovog praznika samo smokvin list koji prikriva stvarno stanje ženskih prava, dok druge smatraju da je ipak dobro bar jednom godišnje podsetiti koliko još treba učiniti da bi se popravio njihov status. 

Danas su žene u mnogim oblastima, barem formalno, u jednakom položaju sa muškarcima, ali lično mislim, dok god se smatra da je normalno da žene rade dva posla, jedan u preduzeću (plaćeno), drugi kod kuće (neplaćeno), a da muškarci “odmaraju” posle posla - nećemo biti na zelenoj grani. Doduše, i tu se menja situacija, ali mi u Srbiji u tom pogledu nismo baš daleko otišli.

U Gomex-u, 2/3 zaposlenih čine žena. One rade u vrlo teškim uslovima. Često rade i subotom i nedeljom, a i praznici su retkost. Kada dođu kući, čekaju ih porodične obaveze. Nažalost, to je jednostavno tako, takva je naša delatnost. Međutim, ne mora sve da bude baš tako. Mogli bismo bar malo da popravimo stanje kada bismo nedelju i državne praznike proglasili obaveznim neradnim danima. Tako bismo dobili mogućnost da žene planiraju svoje vreme, a bila bi to i prilika kada bi se porodica okupila i provela neko vreme zajedno. Mislim da bismo tako svi dobili, a i lakše bi se živelo. Nažalost, trka za profitom, kao i za stopama rasta ne daje mnogo šanse da se situacija popravi, ali to ne znači da ne treba da se borimo, da vršimo pritisak. Jednog dana ćemo uspeti, kao što je to već slučaj u nekim zapadnim zemljama. 

Drage dame, srećan vam 8. mart, želim Vam sreću i zdravlje i da nikada ne odustanete od borbe za punu ravnopravnost. Muškarci i žene su različiti, tako treba i da bude, jer baš ta različitost je stvorila ovaj (ipak) prelepi svet.