B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 04/2018 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 22.02.2018

Dragi naši,

Dobio sam naređenje od kolega koji uređuju “Porodični magazin” da se ovaj put držim teme - 8. marta. Volim da odlutam sa razmišljanjima i da našem trgovačkom poslu dam malo širu dimenziju, ali ovaj put ću biti disciplinovan, a i tema je inspirativna.

Osmi mart je praznik koji je ustanovljen jer je već dugo vremena jasno  da su žene u neravnopravnijem položaju od muškaraca, pa je ovo jedan od načina da se ovaj problem učini malo vidljivijim. Ako pogledamo plate, muškarci su za isti posao bolje plaćeni. Ako pogledamo profesionalne karijere, mnogo je veća prisutnost muškaraca na bitnim položajima nego žena. Ako pogledamo politiku... ista situacija.

Lako je utvrditi da sve to nije pošteno, ali jako je teško napraviti sistem funkcionalnih mera koje će promeniti situaciju. Donose se uglavnom popularne mere koje političarima donose poene, ali stvarni položaj obične žene se menja vrlo sporo.

Lično mislim da je osnovni izvor neravnopravnosti, barem u Srbiji, to što naša prosečna žena radi dva posla, a plaćena je samo za jedan. S obzirom na ekonomske probleme, najveći deo žena želi da se zaposli i da se tako osamostali i profesionalno ostvari, ali i dalje im ostaje onaj drugi deo, a to su kućni poslovi.

Najveći deo muške populacije i dalje kućne poslove vidi kao “ženski zabran” i ne oseća potrebu da se uključuje (ako baš ne mora)! Ko god je makar malo ekonomski pismen zna da niko ne može dugoročno da radi dva posla, a da negde ne omane. U svakodnevnom životu sve to je vrlo jednostavno. Svaka žena koja želi da postane majka sigurno će odustvovati sa posla između jedne i tri godine. Pošto ne postoji poslodavac koji će biti srećan da mu bitan saradnik izostane tako dug period, realna posledica je da će za takve pozicije muškarci biti u prednosti u odnosu na žene.

Da li je to pošteno? Naravno da nije i većina poslodavaca će to priznati, uz ogradu da posluje na otvorenom tržištu koje ne priznaje neefikasnost. I tako dalje, redom... Na kraju ostaje da je najteže rešenje ipak jedino pravo rešenje. Ženama se mora olakšati život kroz bolje vrtiće, škole, zdravstvenu zaštitu. Trebaju nam svima veće plate kako bi platili nekoga da nam pomogne u kućnim poslovima. Moramo gajiti kulturu u kojoj je normalno da se kućni poslovi dele među partnerima i... treba biti uporan, jer stabilan uspeh ne dolazi preko noći.

U GOMEX-u je pretežno zaposlena ženska radna snaga i dobro su mi poznati problemi sa kojima se naše žene susreću. Kada vidim sve te probleme i shvatim da vrlo mali broj mogu samostalno da rešim, postanetm pesimista. Međutim, život ipak ide dalje i položaj žena danas je bolji nego juče, a svi smo svesniji potrebe da se postojeće stanje unapređuje. Čini se da je to nezaustavljiv trend i to uliva nadu.

Drage Dame, Drugarice, Gospođe, Gospođice... srećan vam 8. mart! Želim vam uspešan porodični i profesionalni život, a mi u GOMEX-u ćemo se potruditi da vam olakšamo nabavku svakodnevnih potrepština. To bar možemo.                         

Šešir nakrivi, lakše se živi!