B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični magazin 03/2022 - Kolumna

autor: Gomex | 03.02.2022
Porodični magazin 03/2022 - Kolumna

Dragi naši,

U poslednjih tridesetak godina, sveopšte promene u našem društvu donele su nam i mali sukob dva naizgled suprotstavljena praznika. Jedan je došao na krilima proboja prozapadne popularne kulture, a to je Sv. Valentin ili Dan zaljubljenih. Drugi je naš autentični Sv. Trifun koga smo revitalizovali zajedno sa ostalim pravoslavnim svecima i običajima.

U ovom sudaru (zbog datumskog podudaranja na 14. februar) prethodnih decenija smo u ovo doba godine mogli da pročitamo sijaset napisa koji su striktno isključivali jedan praznik, a u isto vreme argumentovano veličali onaj drugi.

Kako je praznik Sv. Valentina potekao iz rimokatoličkog sveta, dan sećanja na njega je za potrebe markentinških kampanja preinačen u Dan zaljubljenih. Na ovaj dan, mladi (a pre svega zaljubljeni) izvode svog izabranika/izabranicu na romantičnu večeru, darivaju nekim lepim i domišljatim poklonom koji simbolizuje ljubav i planiraju lep provod.

Sv. Trifun je po srpskom pravoslavnom predanju zaštitnik prvenstveno vinogradara, a samim tim i ljubitelja vina. Tog dana, vinogradari izlaze i obredno zasecaju makar jednu lozu na čokotu, zalivaju je vinom i sa prijateljima uživaju u ukusima dobre hrane i pića. Sve to da bi godina bila rodna, a vinograd što bolje poneo…

E sad, pošto u društvu u celini niti su svi vinogradari, niti su baš svi zaljubljeni, došlo je do izvesnog pomirenja ove dve struje. Modernističke i tradicionalističke. Zapravo je ostavljeno svakome na izbor šta će i kada slaviti i što je još važnije - da li će uopšte i slaviti.

Možemo zaključiti da se sredinom februara, kada je uglavnom hladno i turobno vreme, ustanovio jedan lep datum posvećen ljubavi i hedonizmu. Na vama je izbor sa kim ćete na večeru ili u vinograd. Živeli.