B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 03/2019 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 07.02.2019

Dragi naši,

Pred nama je teška dilema - hoćemo li slaviti Svetog Trifuna ili Svetog Valentina? 

To vam je kao kada su pitali Bosanca hoće li kafu ili rakiju, a on je odgovorio: “Ma kud’ ćeš mi dijeliti to dvoje, bolan ne bio” . Oba sveca se slave 14-og februara, a u različitim verzijama poštuju se u svim hrišćanskim crkvama. Sveti Trifun je bio iscelitelj koji je pomagao bolesne, a kod nas je poznatiji kao zaštitnik vinogradara i vesnik proleća. Sveti Valentin je poznat kao zaštitnik zaljubljenih. Oba sveca su živela sredinom trećeg  veka, činili dobra dela, čak su lečili pripadnike carskih porodica, a ipak su na kraju  okončali pod mačem rimskih vojnika kao žrtve verske netolerancije.

I tu na scenu stupa igra sudbine. I Sveti Trifun i Sveti Valentin su pogubljeni od nepoznate ruke, ali njihovo ime, reči i dela su ostala da žive sve do danas. Dželate je progutala tama istorije. Sveti Valentin je 1969. godine izbrisan iz crkvenog kalendara katoličke crkve kao svečani dan, ali bez obzira na to, on je i dalje ostao jedan od najpopularnijih svetaca, a Valentinovo je postalo planetarni spektakl posvećen ljubavi. Što bi rekao naš narod “nije kom’ je namenjeno, već kom’ je suđeno”. Pametne reči koje je sročila istorija i koje bi trebalo zapamtiti...

Između Svetog Trifuna i Svetog Valentina, preferiram Svetog Trifuna. Ipak nisam više tako mlad, moja ljubav je sa mnom već tridesetak godina, pa ako nismo do sada osnažili našu vezu, neće nam pomoći ni Sveti Valentin. Život nas je naučio da cenimo značaj malih zadovoljstava, kao čašu dobrog vina u dobrom društvu a tu će nam Sveti Trifun trebati (nadam se) još dosta godina.

Ako ste ljubitelj vina i ako niste konzervativnog ukusa, predlažem vam da probate Višnjicu, vino od višnje iz podruma Jović. To je pravo vino, proizvedeno po klasičnoj vinarskoj tehnologiji sa 12% alkohola, ali od prvoklasne višnje iz knjaževačkog kraja. Specifično vino koje žene obožavaju. Možda je to najlepši način da ujedinite  Svetog Trifuna i Svetog Valentina – vino i ljubav.  

.                                 Šešir nakrivi, lakše se živi!