B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Porodični magazin 02/2019 - Kolumna

autor: Goran Kovačević | 24.01.2019

Dragi naši,

prođoše i praznici, šta se slavilo  - slavilo se... A sada malo rekapitulacije. Pitali su me neki novinari šta očekujemo od Nove godine, bojimo li se konkurencije, šta očekujemo od države, kakva je bila prošla godina... I sve tako redom.

Kada malo bolje razmislim, mogao sam im komotno proslediti prošlogodišnju izjavu, a bogami i onu od pre par godina. Od kada znam za sebe (a skupio sam godina), uvek smo poslovali u nekim kriznim situacijama. Prvo rat u Hrvatskoj, hiperinflacija, pa blokada, pa bombardovanja, pa... I evo nas danas tu gde jesmo.

Činjenica je da smo svih ovih godina ozbiljno napredovali, ali, čini mi se, ne uz pomoć države, već više uprkos državi. Iskreno, ja i ne mislim da je država trebala da nas pomaže. Mi smo preduzetnici i naše je da se borimo, ali kada bar ne bi smetali.    

Kako god, mi idemo dalje. U januaru i februaru otvaramo sedam prodavnica i širimo se polako kroz centralnu Srbiju. Polovinom februara profunkcionisaće novi distributivni centar za voće i povrće. Sa kolegama, poljoprivrednim proizvođačima iz Carske bašte radimo na podizanju kvaliteta voća i povrća. Nije lako. Da bi ostvarli planirane rezultate moramo krenuti od planiranja proizvodnje, skladištenja, pa do distribucije i izlaganja robe u prodavnici. To znači: novi plastenici, nove tehnologije, nove sorte, nove hladnjače, novi kamioni.

Preskakanje bilo koje stepenice znači da vi nećete biti zadovoljni sa Gomexom, a to nam je najgora kazna. Apsolutni akcenat je na podizanju kvantiteta i kvaliteta domaće poljoprivrede, jer tu vidimo svoju budućnost. Mi nemamo novaca i veličinu kao strane kompanije, pa da se pojavljujemo na svetskim berzama proizvoda, ali, srećom, svetski tokovi nam idu na ruku.

Sve je jasnije da hiperprodukcija povrtarskih proizvoda koja se postiže industrijalizacijom proizvodnje ima za posledicu lep, ali neukusan proizvod. Jeste da se paradajz može dugo čuvati i da izgleda „kao na slici“, ali već smo i zaboravili šta je pravi ukus paradajza. Sve je više kupaca i u svetu, a i kod nas, koji su spremni da plate i malo više, ali da dobiju pravi i garantovano zdrav proizvod. Tu je naša mesto. Carska bašta i Gomex vide tu svoju šansu, pa uskoro očekujte proizvode sa oznakom Carske bašte, koji će vam garantovati poreklo i kvalitet proizvoda.

Znam da je teško i da se svaki dinar okreće dva puta pre nego što se potroši, ali moramo podići kvalitet hrane radi zdravlja nas i naše dece. Ako se i plati koji dinar više za dobar proizvod, može se uštedeti manjim bacanjem, a možda bi se mogao smanjiti i račun npr. za mobilni telefon ili kablovsku TV. Moja generacija je još  kupovala u jesen krompir, kiselila kupus i... Skoro uvek se nešto bacalo. Kako narod kaže „dobiješ na mostu – izgubiš na ćupriji“. Štediti znači – pametno trošiti.

                                Šešir nakrivi, lakše se živi!