B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Zrenjaninski polumaraton

autor: Gomex | 08.09.2022
Zrenjaninski polumaraton

Kompanija Gomex je postala ponosni Generalni sponzor ovogodišnjeg Zrenjaninskog Polumaratona. Ova sportska manifestacija će se održati 02. oktobra u Zrenjaninu i svi ste pozvani!

Iz istorije u petom razredu smo učili o grčkom glasniku Filipidesu, koji je trčao 42km od maratonskog polja do Atine kako bi javio građanima Atine da je grčka vojska savladala nadmoćne Persijance. Po ovoj legendi Filipides je trčao pod punom opremom, stigao u Atinu, izgovorio reči: „Radujte se, mi smo pobedili!” i umro. Od tada je simbol nenadmašenog sportiste jer je pokazao za kakve je sve poduhvate čovek spososban.

Razvoj modernog maratona

U samom početku maratonska trka se trčala na Olimpijskim igrama na stazi koja je bila dugačka oko 40km, što nije tačna dužina najkraćeg puta od Atine do maratonskog polja, već dužina okolnog i ravnijeg puta. Današnja zvanična distanca od 42 kilometra i 195 metara je prvi put trčana na Olimpijadi u Londonu 1908. a, prihvaćena je od strane IAAF tek 1921.

Zašto je maraton produžen u Londonu

Organizatori Olimpijade u Londonu 1908. imali su nekoliko razloga da produže stazu: Kraljica je želela da gleda start trke, pa su da bi pružili najbolji mogući pogled, kako Kraljici tako i ostaloj publici, prebacili start trke na istočnu stranu Vindzorskog zamka. Kako bi pružili publici što bolji pogled na finiš trke, produžili su trku za 350 metara i taj deo smestili na stadion.

Trka veka - prvi moderni maraton

Kako se ispostavilo, trka u Londonu te 1908. je imala veoma dramatičan finiš. Prvi trkač koji je ušao na stadion, bio je Italijan Dorando Pietri, bio je slomljen od iscrpljenosti i ekstremne dehidriranosti. Potpuno dezorijentisan i okružen gomilom novinara i sudija, Pietri je pri ulasku na stadion krenuo u pogrešnom smeru i pao.

75.000 ljudi na stadionu je posmatralo kako sudije podižu Italijana i pomažu mu da krene u pravom smeru. To se ponavljalo svaki put kada je Pietri pao, ukupno četiri puta. Posle deset minuta mučenja Pietri je ušao u cilj, maltene uguran od strane sudija i drugih zvaničnika. Nedugo zatim u stadion je ušao i Amerikanac Johnny Hayes. Na kraju, ova priča se završila tako što je zlatna medalja oduzeta Italijanu, data Amerikancu, ali je Pietri postao zvezda, odlikovan je od Engleske kraljice. U kasnijim trkama na 42,195 km više puta je pobeđivao Hayes-a. 

Kako nije bilo drugih razloga da se oficijalna distanca maratonske trke promeni za stalno, mnogi smatraju i tvrde da je IAAF, promenio zvaničnu distancu maratona u čast ove čuvene trke. 

Polumaraton 

Polumaraton je atletska disciplina u trčanju polovine dužine maratonske trke. Najčešće se trči na putevima i kroz ulice gradova. Interesovanje za polumaratone i učešće u njima polako raste poslednjih godina. Jedan od glavnih razloga za to je izazov distance, koja ne zahteva toliku posvećenost i izdržljivost koju zahteva maraton. 

Polumaraton nije na programu međunarodnih takmičenja poput Olimpijskih igara i Svetskih prvenstava. IAAF (Međunarodna asocijacija atletskih federacija) organizuje od 1992. svake godine Svetsko prvenstvo u polumaratonu, sa izuzetkom 2006. i 2007. U tim godinama polumaraton je zamenila trka na 20 km, ali se 2008. polumaraton ponovio vratio. 

Polumaraton je danas sportska disciplina sa najvećim rastom broja učesnika. Jedan od najvažnijih razloga za ovo jeste izazov koji polumaraton predstavlja, dok ujedno ne zahteva preveliko ulaganje vremena.

Značaj unosa vode tokom fizičkih aktivnosti

Voda se unosi u toku fizičke aktivnosti kontinuirano u manjim količinama. Značajna je zbog fizioloških procesa, hlađenja organizma, pojačanog znojenja, dobra hidratacija osigurava pravilan rad srca, tako da kod svake fizičke aktivnosti, hidriranje organizma je veoma važno. U zavisnosti od napora i vrste vežbanja potrebno je da se količine vode prilagode. Nije preporučljivo „nalivanje vodom”, ali konstantno hidriranje je ključ uspeha za sve rekreativce.