B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Značaj prirode za razvoj vašeg deteta

autor: Gomex | 30.07.2020
Značaj prirode za razvoj vašeg deteta

Priroda možda deluje manje uzbudljivo od jedne video igre, ali u stvarnosti aktivira više čula. Dete može videti, čuti, okusiti, pomirisati, dodirnuti svoje spoljašnje okruženje…

Vreme provedeno na otvoreno povećava koncentraciju

Priroda je ta koja stvara jedinstveni osećaj čuđenja koji ne pruža nijedno drugo okruženje. Pojave koje se u prirodi svakodnevno sreću čine da deca postavljaju pitanja o zemlji i životu koji ona podržava. Osim toga, interakcija sa prirodom automatski znači vežbanje i aktivnost. Već i sama šetnja pruža brojne benefite za zdravo držanje deteta, a duži boravak napolju stimuliše određene delove dečijeg mozga. U prevodu, priroda se pozitivno odražava na intelektualni, emocionalni, socijalni, mentalni i fizički razvoj deteta.

Vreme provedeno na otvorenom može značiti i povećanje koncentracije, što je izuzetno korisno za decu koja pate od poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD), a naučnici iz Barselone su još 2008. godine dokazali da boravak u prirodi utiče na pažnju i povećanje radne memorije.

Jedno zanimljivo istraživanje nedavno je sprovedeno i u Finskoj, gde se došlo do zaključka da fizička aktivnost može pozitivno uticati i na razvoj moždanih sinapsi dečaka. Otkrivena je korelacija između slobodnih fizičkih aktivnosti i postizanja boljih rezultata u čitanju i matematici. Dečaci koji su tokom dana imali više slobodne igre napolju pokazali su bolje rezultate, dok kod devojčica nisu ustanovljene razlike u rezultatima.

Kineski naučnici su objavili studiju rađenu na uzorku od 60.000 dece, koja je dokazala da deca iz škola i vrtića u kojima se praktikuje duži boravak napolju imaju bolje socijalne kompentencije, koje direktno utiču na uspešnost, kao i na srećniji život.

Nađite vremena za boravak u prirodi

Kada detetu ukažemo poverenje da se brine o živom svetu, dali smo mu priliku da iskustveno nauči šta se dešava kada zaboravi da zalije biljku ili nemarno nagazi puža. Odgovornost koja se od dece očekuje se ne javlja sama od sebe sa sazrevanjem, već se gradi od ranog uzrasta. Sloboda istraživanja i rizične igre u koje deca često ulaze imaju neprocenjiv značaj za razvoj odgovornosti, samosvesti i poverenja.

Svi smo svesni brzine življenja i manjka vremena. Ipak, ma koliko bili umorni, veoma je važno da ugrabimo bar 30 minuta u toku dana da zajedno sa decom provedemo vreme na otvorenom. Šetnja, vožnja trotineta, bicikla, odlazak sa decom na pijacu… Način se uvek može naći.

Boravak u zatvorenom prostoru i preterano izlaganje digitalnim medijima može uticati na razvoj različitih zdravstvenih problema kod dece – povećanu stopu depresije, kratkovidost, nedostatak vitamina D, loše držanje, krivu kičmu…